Annonse
Vi ville at panelsamtalen (bildet) skulle blir et rom for refleksjon og innsikt og vurderte det til at vi ved å strømme samtalen direkte til en "ukjent tredjepart" ville risikere å gjøre både publikum og panelet mindre komfortable med å uttale seg. Vi mener at en samtale har større muligheter for å bli god dersom de involverte partene føler seg trygge, skriver artikkelforfatterne. Foto: Skjalg Fjellheim

Om debatten "Mistillitens pris"

Siste forestilling på Vårscenefest 2019 er ferdigspilt, og det har oppstått en debatt i avisa Nordlys i forlengelsen av panelsamtalen “Mistillitens pris”.

Festivalen Vårscenefest tok lørdag morgen en beslutning om at samtalen ikke skulle strømmes direkte. Dette har naturlig nok vakt reaksjoner, og i forbindelse med dette ønsker vi å komme med noen presiseringer, samt gi en utdypende forklaring for beslutningen

Panelsamtalen ble ledet av journalist Anki Gerhardsen og fant sted i kommunestyresalen på Rådhuset direkte etter at forestillingen Ways of Seeing ble vist på Rådstua Teaterhus. Panelet bestod av Pia Maria Roll, Hanan Benhamar, Erlend Svardal Bøe, Steinar Bryn og Per Christian Selmer Andersen. Samtalen var et samarbeidsarrangement mellom Vårscenefest og avisa Nordlys. Etter at premissene for samarbeidet om samtalen var lagt, foreslo Vårscenefest selv at vi skulle strømme samtalen. Nordlys gikk med på dette, men kun for deres abonnenter. Vi vil derfor påpeke at politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheims uttalelse om at strømming var et premiss for samarbeidet ikke stemmer.

Det ble ikke hentet inn samtykke om strømming fra deltagerne. Det er uklart for oss om det er Vårscenefest eller avisa Nordlys som hadde ansvaret for dette, men som medarrangør skulle vi sikret at dette var i orden.

Etterhvert som tidspunktet for forestillingen nærmet seg, begynte vi å skjønne omfanget av spenningsfeltet som omgir forestillingen og debatten rundt. Vi ville at panelsamtalen skulle blir et rom for refleksjon og innsikt og vurderte det til at vi ved å strømme samtalen direkte til en “ukjent tredjepart” ville risikere å gjøre både publikum og panelet mindre komfortable med å uttale seg. Vi mener at en samtale har større muligheter for å bli god dersom de involverte partene føler seg trygge. Når dette er sagt, var samtalen åpen for alle så langt det var plass, inkludert journalister.  Alle fremmøtte fikk plass i salen.

Vi ønsker videre å komme med noen ytterligere oppklaringer;

Vårscenefest har vært heldige å motta støtte fra stiftelsen Fritt Ord i flere år. I år var støtten øremerket festivalens arrangement på 1.mai, med hovedfokus på folkemøtet arrangert av Nordting. Dette var et gratis arrangement som var åpent for alle. Festivalen har ikke fått støtte av Fritt ord til å gjennomføre samtalen «Mistillitens pris».

Så vidt vi forstår har avisa Nordlys fått støtte av Fritt Ord for at Anki Gerhardsen skal kunne anmelde forestillinger og lede debatter knyttet til kunst og ytring.

I ettertidens klokskap tar vi som festivalarrangør, med ansvar for gjestende kompani, selvkritikk for at vi lot panelsamtalen direkte etterfølge forestillingen. På den måten blandet vi sammen to ulike former og skapte en debatt istedenfor en samtale slik vi egentlig ønsket. Vi er lei oss for at vi har kastet kunstnerne inn i en heftig debattsituasjon rett etter forestilling. Forestillingen hadde fortjent et eget “på scenekanten”-arrangement der kunstnerne fikk uttale seg om kunstverket, hvor den kunstneriske prosessen bak forestillingen sto i fokus. Etterpåsnakker har vært vanlig praksis under Vårscenefest siden festivalen ble startet i 2011, og det burde ha vært en selvfølge med hensyn til Ways of Seeing også. Panelsamtalen “Mistillitens pris” burde vært et frittstående arrangement, som kunne funnet sted senere, med et bredere fokus på tematikken tillit i samfunnet. Dette beklager vi, og tar med oss viktig lærdom til kommende festivaler.

Vi håper dere som publikummere har hatt gode festivalopplevelser de siste dagene, og kanskje fått ny innsikt. Vi ser fram til å nå begynne å planlegge Vårscenefest 2020!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse