Annonse
Har de offentlige arbeidsgiverne i Tromsø fullt fokus på å begrense utbredelsen av smitten slik at vi nordlendinger slipper unødvendige belastninger i ei utfordrende tid? spør Gunnar Thraning. (Foto: Colourbox)

Om å ha riktig fokus i ei vanskelig tid

Når det gjelder alle bedriftene, er det grunn til å spørre om hvordan så mange av dem kan ha havnet i en så vanskelig situasjon.  Har de ikke lagt noe til side i de gode tidene?

NRK Dagsrevyen meldte fredag at antallet koronasmittede her i landet var kommet opp i nærmere 900, men at det var konsekvensene av koronautbruddet man skulle fokusere på i sendingen.  Med konsekvensene mente nyhetsoppleseren konsekvensene for næringslivet.

For torsdag var blitt til fredag og media hadde lagt til side det som da var fokus, hvordan vi best begrenser spredningen av smitten. Politikerne fikk igjen muligheten til å gå inn i rollen de liker aller best, nemlig være uenige med hverandre.  Tiltakspakken var ikke omfattende nok.     

Selvfølgelig er det en utfordrende situasjon for tusenvis av ansatte, men dem har vi ordninger for når de blir uten jobb.  Bankene står tilsynelatende også klare til å bistå i en vanskelig tid.  Når det gjelder alle bedriftene, er det grunn til å spørre om hvordan så mange av dem kan ha havnet i en så vanskelig situasjon.  Har de ikke lagt noe til side i de gode tidene?  Det burde være selvsagt at staten ikke kan gå inn med økonomisk hjelp til alle restauranter, barer, frisører og frilansere som mister omsetning.  Klarer de seg ikke gjennom situasjonen med velvilje fra leverandører, bank og gårdeiere, må de ta den lange veien til skifteretten.  Det er slik det fungerer.  Det er tillatt å gå konkurs og det er lov å starte opp igjen.

Statsministeren uttalte tirsdag at «jobb nummer én er å begrense spredningen av smitten».  Det er også avgjørende for hvor lenge koronaviruset skal få dominere livene våre og for hvor lenge krisa vil vare for de private bedriftene.

I Nord-Norge er det kritisk at store offentlige arbeidsgivere som Troms fylkeskommune, Tromsø kommune og UiT Norges arktiske universitet gjør de riktige vurderingene med hensyn til å legge føringer for hvor eksponert deres ansatte skal være i det offentlige rom når de er på jobb og dermed hvilken trussel de vil utgjøre som potensielle smittebærere. Det er svært viktig å forsinke smitten for å sikre at vi her nord skal få sykehusbehandling når vi trenger det, at ikke alle sengene er opptatt av koronapasienter, for å bruke lege Morten Skandfers ord.  Hvem som helst av oss kan, som Skandfer (V) uttalte i Tromsø formannskap denne uken, skli på isen og brekke beinet.

Har de offentlige arbeidsgiverne i Tromsø fullt fokus på å begrense utbredelsen av smitten slik at vi nordlendinger slipper unødvendige belastninger i ei utfordrende tid?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse