Annonse
MØTET ER SATT: Hegren holder ting. Foto: Kjell Langesæter

... om kamp mot vindmøller, samen fra Sandnes, fredsmegling i nord - og UNN-direktøren som "tok en Zidane"

Vindmølle-utbyggingen

I Nordlys fredag 9. februar har Bengt Erik Paulsen et svært kritisk innlegg om den planlagte vindmølle-utbyggingen på Kvaløya og i landet for øvrig. Paulsen og hans likesinnede har i mange sammenhenger vist at de er motstandere av vindmølle-utbygging, olje- og gassutvinning, vannkraftutbygging og (heldigvis) atomkraftverk. Jeg lurer da på hvordan Paulsen & co. mener at Norge skal dekke sitt kraftbehov?

Når norske investorer og den norske stat (NVE) ikke har finansiell styrke eller risikovilje til å gjennomføre slike store og kostbare prosjekter så er selvsagt løsningen at sterke og risikovillige utenlandske selskaper gjennomfører utbyggingen. Og selvsagt skal utenlandske investorer tjene på sine investeringer, på samme måte som norske investorer må. 

Vi skal være glade for at noen vil investere og bygge ut landet vårt. Det kommer oss alle til gode, og kommunen får skatteinntekter. Den kommunistiske visjonen om at alt skal tilhøre staten er gått ut på dato, du må til Nord-Korea for å finne et slikt regime.

Rolf Richardsen


Det grønne skiftet?

Politikerne snakker om det “grønne skifte” - men hvordan kan de da gå med på å lage fryseterminal for fiskeeksport på Gardermoen? Vi har allerede en reim av tungtransport  fra nord til sør og dette vil antagelig tilta med denne løsningen. Eller skal de jage fisken sørover og inn Oslofjorden og fange den der, eller er terminalen tiltenkt fiske i Mjøsa ?

Som nevnt tidligere her i avisen har vi flyplasser her nord også, eller som vanlig det som er nord for Sinsenkrysset er ukjent i Oslo!

Alf Nilssen


Ingebrigtsen og Zidane

Her om dagen mistet Tor Ingebrigtsen tålmodigheten og “skallet til”  sjefen, Marianne Telle, i en telefonsamtale. Det er nesten i klasse med da Zinedin Zidane skallet til den frekke Mazerazzi midt under VM-finalen i 2006, etter at sistnevnte hadde provosert Zidane på det groveste. Zidane ble utvist, selvfølgelig, men hadde æren i behold. Han gikk ut av kampen med rett rygg.

Så det å la naturen gå over opptuktelsen har sin pris, men av og til er det på sin plass.

Brita Solvang


Ap går rett i Erna-fella!

Knut Storberget (AP) takket  ja til Monica Mæland om å megle mellom de to AP-fylkestingene Finnmark og Troms. AP og de øvrige opposisjonspartiene er for at lokalbefolkningen skal bestemme regionsammenslåingen eller ikke, stikk i strid med de borgerliges tvangssammenslåing.

Med bruk av Storberget, mener Høyre at da skal det bli vanskeligere for Willy Ørnebakk  og Ragnhild Vassvik å “tale” Storberget og sitt eget parti midt i mot. Erna kunne ha valgt en nøytral megler, som Knut Arild Hareide, eller Willfred Nordlund (KrF), men det ville ikke være samme “taktikk”.

Synd at juristen og den erfarne AP-politikeren ikke ser at han blir brukt i spillet til Ernas Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Senterpartiet vil fremme et nytt forslag om å reverse Viken i neste Stortingssesjon. SP ber Hareide om å være med og stoppe gigantregionen Viken.

Senterpartiet bør spørre Jonas Gahr Støre om han er klar over at Erna utnytter AP. Og ikke minst ta med Finnmark og Troms i neste sesjon,

Bengt Erik Paulsen


Samen fra Sandnes

I forbindelse med samenes nasjonaldag, kom jeg til å tenke på en ”vandrehistorie” jeg hørte for en god del år siden. På dagen den 6. febr. hadde Runar Myrnes Balto et lavmelt innlegg i Nordlys, der han tok for seg både ekskludering og inkludering i det samiske samfunn. Vandrehistorien handlet om nettopp det.

En mann fra Sandnes i Rogaland (nabobyen til Stavanger) hadde fattet interesse for ”den samiske sak” allerede under Alta-aksjonen. Opprettelsen av Sametinget forsterket interessen, og da slektsforskning avdekket at han hadde to oldeforeldre fra Lyngen var saken klar:  Han erklærte seg som same! Han gikk til verket med ”krum rygg”, og i årenes løp lærte han seg samisk språk muntlig og skriftlig. Dette er jo litt av en bragd, i og med at han bodde i en landsdel der poteten kommer i jorda i slutten av februar, og rhododendron blomstrer i slutten av april.

Likevel ble han ikke godtatt i ”det samiske miljø”. ”Elite-samer” med prober Kautokeino-dialekt trakk på smilebåndet av mannens uttale, og deretter overså de mannen rett og slett. Grunnen var at mannen, - til sin store sorg, - aldri helt greide å kvitte seg med sin ”rogalandske rullende R.”

Et ord av Ibsen til slutt:  ”og det var ille - når mannen jo så gjerne ville….”

Johannes Hansen, pensjonist Tromsø


Tomgang

Under siste kommunestyre i Tromsø fremmet Vögele ifra Miljøparti De grønne at Tromsø kommune skulle skrive ut bøter dersom bilen gikk på tomgang. På nytt ønsker Miljøparti De Grønne å ramme bilisten. Har Miljøparti De Grønne tenkt konsekvensene av sitt eget forslag? Dersom Tromsø kommune har tenkt på dette, er det viktig at de lytter på taxinæring som driver med transport av mennesker.

Arild Sandvoll

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse