Annonse

Om krenking og okkupasjon i Nordlys

Det som har blitt stadig klarere for oss de siste månedene er at store deler av fylkestinget i Troms, og nå med full støtte fra kommentatoren i Nordlys, ser på fylkessammenslåinga av Troms og Finnmark som at Finnmark skal underlegges Troms.

Når Tone Angell Jensen i kommentaren “Skyter seg selv i foten” i Nordlys 11. april, må dra krenkekortet i et forsøk på å latterliggjøre min vurdering av den politiske situasjonen i regionreformen, har hun gått tom for argumenter. Det er et lavmål av vurderingsevne når hun  skriver: «Han er så krenket og misfornøyd med «nivået på debatten» at det fikk han til å endre mening totalt.» Når Tone A. Jensen ikke var på fylkestingsmøtet, og tydeligvis heller ikke har sett streaminga av debatten i fylkestinget i midten av mars, likevel uttaler seg bombastisk om hva som har foregått der, sier det sitt. Men det er fortsatt mulig å gå inn på fylkeskommunens nettside og se opptaket av regiondebatten, noe jeg anbefaler. 

Jeg kunne kanskje oppfatte TAJs kommentar som en vennlig anbefaling om å ikke skyve bort velgerne i Troms som har stemt Rødt. Men slik jeg kjenner TAJs tidligere omtaler av undertegnede og Rødt er det nok ikke det som er hensikten. 

Det som har blitt stadig klarere for oss de siste månedene er at store deler av fylkestinget i Troms, og nå med full støtte fra kommentatoren i Nordlys, ser på fylkessammenslåinga av Troms og Finnmark som at Finnmark skal underlegges Troms. Angell Jensens entydige råd i sin kommentar er at de 19 fra Troms, som utgjør flertallet i fellesnemnda, skal stemme ned de 17 fra Finnmark. «Vi er valgt for å ivareta innbyggerne i Troms sine interesser», er hennes budskap slik jeg leser det. 

Jeg og Rødt forfekter et annet budskap, sjøl om vi er imot hele regionreformen; Fellesnemda er å anse som et foreløpig fylkesting for det nye storfylket. Oppgaven er å gjøre vedtak som i størst mulig grad kommer hele storfylket til gode. Derfor må fellesnemnda være ekstra oppmerksom på fylkeskommunens rolle i Finnmark, ikke bare som politisk organ men også stor arbeidsgiver. Fylkeskommunen i Finnmark er en relativt sett langt større arbeidsgiver enn fylkeskommunen i Troms. Ikke minst i Varangerregionen. Fellesnemnda skal diskutere og gjøre en lang rekke beslutninger om organisering av den nye gigantiske fylkeskommunen. 

Det er ikke bare retorikk når sentrale politikere som gruppeleder Irene Lange Nordahl (Sp) og gruppeleder Ole-Johan Rødvei (H), på lik linje med Torbjørn Bongo (Ap), så sterkt fra fylkestingets talerstol vektlegger at oppgaven til representantene fra Troms er å sikre Troms sine interesser gjennom flertallet i fellesnemnda. Når jeg kaller det «erobringstokt» synes jeg fortsatt det er en god beskrivelse, sjøl om TAJ tydeligvis misliker det sterkt, og kaller det «okkupasjon».

Hvis Tone Angell Jensen ikke har registrert det, så mener vi at den politiske ledelsen bør være i Tromsø. Og om hun ikke fulgte med på streaminga fra fylkestingsmøtet, så var det mange fra Finnmark som gjorde det. Forståelig nok gjorde ikke dette viljen til sammenslåing noe større i Finnmark. Så får vi se resultatet av folkeavstemninga 14. mai og hvordan fylkestinget i Finnmark følger den opp. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse