Vii nordlendinger trenger så godt å få en spark der bak for å våkne til kamp for landsdelens (landets) viktigste samferdsels- og infratstrukturprosjekt. Om dette var redaksjonens mening med å publisere Hustads innlegg, så takker jeg både han og redaktøren. Om min tolking er feil, så kunne det være på plass med en avklaring, skriver Ulf A. Halvorsen. Illustrasjon: Colourbox / Nordnorsk debatt

Om meningen var å gi oss nordlendinger et nødvendig spark bak, takker jeg Hustad og redaktøren

Å skape en nordnorsk raseribølge mot sunnmøringer er vel ikke så konstruktivt. Vi kunne vel ha ett og annet å komme med i en slik sammenheng, men vi har viktigere ting å debattere her nord.
I en kronikk forleden skriver Jon Hustad om sunmøringenes forhold til nordlendingene. Om dette var et innlegg fra en sint sunnmøring som vil gi et ærlig ment uttrykk for sine meninger om oss i Nord-Norge, så burde redaktøren brukt Vær-Varsom-Plakaten og refusert innlegget for å beskytte denne personen mot seg selv og hans meninger.
 
Men når man vet at Hustad er journalist, forfatter og profesjonell provokatør, og at han livnærerer seg ved å terge alt som rører seg i debatter og media, så bør man vel ta det hele litt mer med ro og eventuelt more seg over det han skriver. En ny Stutum-skikkelse, selv om han er noe grovere i kjeften.
 
Når han i tillegg skriver at han gjør dette på oppdrag av redaksjonen i Nordlys – kanskje vil han gi oss et tips om at dette må vi ikke ta helt på alvor – så må man heller spørre seg om hva redaksjonens hensikt var med å gi han dette (betalte?) oppdraget.
 
Å skape noen nordnorsk raseribølge mot sunnmøringer er vel ikke så konstruktivt. Vi kunne vel ha ett og annet å komme med i en slik sammenheng, men vi har viktigere ting å debattere her nord.
 
Så vi får heller lete etter noen anne mening hos redaksjonen. Regionreformen og vår krangel om den kunne det kanskje være, eller kanskje dreier det seg om å vekke nordlendingene til kamp for andre saker, der vi kan ha noe å lære av vestlendingene?
 
Vestlandske politikere greide det kunststykke å få fergefri E-39 inn Norsk Transportplan. Et prosjekt som er beregnet til 400 milliarder, men som allerede peker mot overskridelser og en sluttsum opp mot 1000 milliarder. Et meningsløst prestisjeprosjkt av overdreven standard, og der befolkningen sukker og helst vil beholde fergene som pauseturer og sosiale møtesteder.
 
Prosjektet har også en høgst tvilsom samfunnsøkonomisk fasit. Mens vi tafatte nordlendinger ikke kan bli enige om at vi må få en fullverdig, elektrifisert stambane fra Trondheim til Kirkenes inn i NTP og igangsatt så snart som mulig, inkludert fergefri E-6. Et prosjekt som vil være klimamessig og samfunnsøkonomisk overlegent E-39 prosjektet.
 
Så vi nordlendinger trenger så godt å få en spark der bak for å våkne til kamp for landsdelens (landets) viktigste samferdsels- og infratstrukturprosjekt. Om dette var redaksjonens mening, så takker jeg både Hustad og redaktøren. Om min tolking er feil, så kunne det være på plass med en avklaring.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse