Annonse

Vi brukte ord som ikke skulle vært benyttet

Vi ser at vi i vår lederartikkel har brukt ord som har såret, og det er vi lei oss for.

Nordlys sin lederartikkel «Ta det rolig» har vekket sterke reaksjoner både i samiske miljøer og hos andre av våre lesere.

Lederen var et forsøk på 1) å stille spørsmål ved de samiske lederne sitt politiske fokus i en krisetid. Vi tror for eksempel at demografi, avfolking av bygder og mangel på kapital i samiske samfunn er viktige saker å engasjere seg i. Og 2)advare mot overspent identitetspolitikk. Dette står fast. 

Vi kommer til å fortsette å stille spørsmål og være kritisk når vi mener det er nødvendig. Bak ligger at vi vil det beste for det samiske samfunnet.

Vi ser imidlertid at vi har brukt et dårlig eksempel i vår leder om dialogen mellom Nortura, Samerådet og Sametinget. Mange mener at Joika-boksen er noe tiden har løpt fra, og de som mener det, argumenterer godt for det. Det skal vi være lydhøre for. Og vi har i vår lederartikkel ikke vært tilstrekkelig oppmerksomme på hvordan majoritetens blikk kan støte mot minoritetens erfaringer og opplevelser. Det er det som har skjedd i dette tilfellet, og her har vi forsømt oss. Som institusjon ønsker Nordlys, i våre meningsbærende artikler, å fortsette å være en aktiv støttespiller samisk kultur og rettigheter.  

Det er imidlertid ingen tvil om at vår lederartikkel den 20.april har såret mange samer. Det er vi oppriktig lei oss for. Vi ser at vi i lederen har brukt enkelte ord og vendinger som oppleves som belastende for mange samer. Vi har ingen grunn til å påstå at samer er fornærmet eller hårsår om de reagerer på Joika-boksene. Dette er ord som ikke burde vært benyttet, og dette beklager vi. Derfor er det også, i ettertid, gjort endringer og korrigeringer i den opprinnelige utgaven av lederartikkelen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse