Hva om de rike i Tromsø gikk sammen i et spleiselag om renovering av byens arkitektoniske perle, Alfheim Svømmehall? Foto: Yngve Olsen

... om renovering av Alfheim, VM i Narvik, dyre brød på Coop-en og den nye skipsleia i nord

Spleiselag for Alfeim-renovering?

Lite vet jeg om penger, heller ikke mye om politikk, men jeg vet en del om historie, opplevelser og dugnad. Kan ikke de store pengesterke tromsøværingene i lag sørge for å dra et virkelig historisk anlegg og byens signalbygg, renovert, i havn til glede for mange av Tromsøs befolkning og etterkommere? 

Og hvorfor ikke? Når Trond Mohn kan støtte TIL og UNN og bidrar til forskning og folkehelsen for Tromsø og bor i BERGEN, kan da ikke dette bli en pådriver for våre godt beskode og gjøre noe i lag for Alfheim Svømmehallen som har DEN historie både arkitektonisk og i folks minne. Det er et levende miljø i hallen og blir flittig brukt av pensjonister på morgensvømming, skoleelever og ettermiddags svømmere. Altså her drives det forebyggende folkehelse i historiske omgivelser! 

Så kunne vi også lage en stor kobberplate med alle opplysninger om bygget og de som har vært med å holde det i hevd og dermed se hva som kan bli til i et felles løft.

  • Alfheim svømmehall, bygd i 1965 
  • Arkitekt Jan Inge Hovig
  • Renovert for Tromsøs befolkning med dugnadsånd av
  • navn 1
  • navn 2
  • navn 3

Dette var høyt tenkning med håp om innspill …

Hilsen en bekymret glad svømmer og regelmessig bruker av Alfheim svømmebasseng:

Saskia V. Heusden


Ja takk til Narvik!

Viser til Leif Morten Olaussen sitt innlegg “Lillehammers bakholdsangrep på Narvik” i Nordlys 13 mars 2018 og Anders K Christiansen sin kommentar i VG same dag.

OL på Lillehammer i 1994 var eit strålande arrangement og på mange måtar nesten perfekt. Gode ringverknader for Lillehammer, områda ikring og Noreg som nasjon. 

Trist at Tromsø sine OL planar ikkje nådde fram men etter mi meining var det og er det framleis mykje for tidleg å koma med ny OL søknad frå Noreg same om det er frå den eine (Telemark) eller andre (Lillehammer) kanten av Noreg.

Når Narvik og Lillehammer båe har ynskje om å arrangera alpin-VM i 2025 så er det innlysande at Narvik er den byen som bør vera kandidaten her i Noreg. Det er på høg tid at den nordlegaste landsdelen får eit stort vinteridrettsarrangement og Narvik er ein verkeleg knallgod stad å velje. Eg ynskjer Narvik lykke til og vonar at dei vinn fram.

Helsing Sissel Anita Øyen Hareide, nord-gudbrandsdøl busett på Sunnmøre


Forsvaret i nord

Noen lurer nok på hvor Lars Nymo var i forsvarsdebatten i den tid det norske forsvaret virkelig ble nedlagt (2005-2013).

Rødbergodden fort, oppgradert for flere hundre mill., åpnet i ca 2 timer før nedlegging, alt innseilingsforsvar til Tromsø ble fjernet, ubåtbasen utenfor Tromsø og den såkalte “Lyngenlinja” (forsvarslinje) ble nedlagt. Og fortellingen kunne fortsette.

Men jeg er enig med Nymo at vi må bygge opp et mer “egnet” forsvar selv om vi nok aldri kommer på “russisk nivå” i nord.

Ivar Andersen


Skryt til Felleskjøpet

Jeg vil gjerne skryte av Felleskjøpet på Storsteinnes som overrasket oss med nystekte vafler på lørdag morgen klokken 10.00. Sammen med god service og blide mennesker var det en virkelig hyggelig start på dagen. Takk! 

Kristina Antonsen


Dyre brød på Coop Marked

Søndag ble jeg fri for brød og visste at Coop Myreng hadde søndagsåpent. De hadde kun franske Landbrød til kr. 57,00 pr. stk.

Jeg er vant med å kjøpe kneipbrød hos Eurospar på tilbud til 9,90. Kiwi har brød til 6,90 på tillbud.  57 kroner for et brød synes jeg var en ublu pris. 

Lot meg også friste til å kjøpe en plate melkesjokolade til kr. 51,90 Dyrt det også. Fikk ikke lyst til å komme tilbake til denne butikken.

Per A. Prytz


Noen som lurer?

AP stemte ned forslaget om å frata fremmed  krigerne passet, er det da noen som lurer på hvorfor AP har elendig støtte i folket. 

Arne Holm


Frps sanne ansikt

Endelig har FRP vist sitt sanne ansikt. Med Sylvi Listhaug i spissen har de nå avslørt hvor på de står, på ytterste høyre siden. Med de siste utspill fra Sylvi Listhaug kommer dette tydelig fram.

Det tas avstand fra hennes innspill fra Venstre, KRF og også sentrale personer i Høyre, men Erna er taus. Kan man da trekke den konklusjon at hun syns slike utspill er helt greit. Da ser det ut til at hun også er med på å trekke Høyre inn i denne høyrepopolisiske retning.

Må minne henne på hvem som i hovedsak gikk inn på herrefolkets side under krigen, vesentlig de som sympatiserte med bla. Høyre. Minner også på hva jeg tidligere har skrevet om FRP. En klok mann sa for lenge siden: slipp FRP til makten og det er ikke lenge før brunskjortene patruljerer i gatene.

Jan Bendiksen


Den nye skipsleia

Maktbalansen er i ferd med å forandre seg med den nye skipsleia, Nordøstpassasjen.

Vi ser Egypt med sin Suezkanalen og de stadige maktskifter. Sist der den pro-vestlige forsvarssjefen, Abel Fatah al-Sisi, avsatte landes første folkevalgte president, islamistiske Mohamed Mursi. Transporten fra land med råstoff-ressurser til i-land er en viktig linje og ligger under stormaktenes kontroll, som den livsnerven det er. Derfor kunne ikke vesten la islamisten Mohamed Mursi ha kontroll over kanalen.

Mahmoud Abou Zeid, og de 700 andre journalister som er siktet i samme sak, risikerer dødsstraff for sine rapporter og for bilder de tok under militærkuppet til sjefen Sisi i 2011 - et kupp iscenesatt og godkjent av England, Frankrike og USA

Jeg tror ikke norske,  spesielt nordnorske journalister, er klar over den kommende stormaktskonflikt, når skipsleia i nord øker på. Derfor bør ikke mediene hause opp forholdene i nord, men heller ta en “Jens Evensen/Arne Treholt” (synd at de ikke fikk Nobels fredspris).

Bengt Erik Paulsen


Blåfjorden

Himmeln brenn i nord.

Fell sine røde fjær

en tidlig mårra.

Du åpne auan

og ser

over en blå fjord.

 

Du bor ve` Olympens fjell.

Nordgudinne fødd

av  dett eiga Hav.

Kniven din heite`

Hunger,

skapt te fesk og agn og skjell.

 

Fjellan kysse fjord som flør.

Gråsteinsfjæra tar imot.

Her ber du

om ild og brød 

om mårran.

Kvelden fell isamen sine glør.

 

Du kan leve i den blåe fjorden.

Leve lenge og få høyre

song

frå den store kvalen,

og se han

slå med sporden.

 

Fjorden e` blank og blå og go`.

Du grev  i di stripa jord,

og sette båt

på hav i flo.

Din fangst e` mat på bord.

Himmeln e` rø`som ei glo.

Rita With

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse