Annonse

Om sjømatnæringa og hets

Vi sensurerer ikke det vi misliker, skriver sjefredaktør Helge Nitteberg.

Selvsagt er vi ikke feilfrie - og selvsagt kan vi alltid bli bedre.

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Sjømat Norge etterlyser bedre redigerte medier. Bakgrunnen for etterlysningen er et leserinnlegg, skrevet  av lokalpolitiker Eskild Johansen (Ap) i Karlsøy. Johansen er mildt sagt kritisk til oppdrettsnæringa, som Kvistad representerer. Kvistad er på sin side kritisk til at Nordlys lar Johansen slippe til med det han kaller hets.

La det være sagt, først som sist: Debatten om debattklimaet er viktig. Det er en debatt jeg mer enn jeg gjerne tar med Kvistad og alle andre som er opptatt av det. I Nordlys er vi opptatt av å skape en kultivert og opplyst debatt, og de siste årene har vi satset historisk tungt på dette området gjennom Nordnorsk debatt. 
 
Hver dag har vi gode diskusjoner - om etikk, ordvalg og hva som faller innenfor og utenfor ytringsfrihetens rammer. Innlegg blir redigert, innlegg blir refusert og innlegg blir sendt tilbake til avsender med beskjed om å foreta endringer før vi eventuelt kan publisere. 
 
Selvsagt er vi ikke feilfrie - og selvsagt kan vi alltid bli bedre. Derfor lytter vi nøye når vi mottar kritikk, enten det er fra Kvistad og sjømatnæringen eller andre. Det gjør oss utelukkende bedre og mer skjerpet til å utføre vårt samfunnsoppdrag.
 
Selv om vi skal lytte nøye til kritikk og innspill, er det ikke bestandig vi er enige. Når det gjelder det aktuelle leserinnlegget fra Eskil Johansen, tillater jeg meg å være uenig med Kvistad. Jeg er ikke i tvil om at det var riktig å publisere Johansens innlegg.
 
Det er ingen tvil om at Johansen går hardt ut mot havbruksnæringa - med ladet retorikk. På ett punkt er det også verdt å reflektere om Johansen går over grensa. Det er når han skriver følgende om Sjømatrådet: “Et meget ensidig råd for øvrig, konsekvent til fordel for oppdrettsnæringa og med flere kommunikasjonsfolk i sving mot kystfolket, enn Goebbels på Krystallnatta.” 
 
Formuleringen er smakløs. Ingen tvil om det. Og de færreste ville trukket inn Hitlers propagandaminister i en tekst om norsk havbruksnæring. Selv ville jeg aldri valgt en slik formulering, men jeg setter heller ikke likhetstegn mellom det jeg misliker og det jeg finner grunn til å sensurere. 
 
Når en fremtredende lokalpolitiker og ei mektig næring debatterer, skal vi ha takhøyde som rommer spissformuleringer. Om Johansen er tjent med sine ordvalg, er en annen sak. 
 
Fortsatt god debatt!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse