Annonse
Solkongen og soldronninga, Knut Pettersen og Helga Slettmo, sammen med Aud Kjærvik Olsen og Oddbjørg Johansen fra Karmas Klubb. Foto: Karmas Klubb

... om solkongen og -dronninga, De Lange Nesers Parti, Jakten på nordlyset m.m.

Karmas Klubb feirer sola

Søndag 21. januar var det duket for 75 gjester og medlemmer av Karmas Klubb på Scandic Grand Hotell. Det ble servert nydelig middag, kaffe og kake. Dette er en tradisjon i Karmas Klubb å invitere eldre i byen vår til en fin solmiddag. I år ble det på selve soldagen.

Foruten god mat og drikke, var det allsang til nydelig pianospill av Vera Tollefsen. Vi hadde kåring av solkonge og soldronning, som ble Knut Pettersen og Helga Slettmo. De fikk gode ord og en nydelig blomsterbukett. Det var diktlesing og gode historier av Reidun Andersen, og loddsalg med masse gevinster.

Takk til alle som var med og gjorde solfesten så trivelig.

Hilsen Karmas Klubb v/ Kjell N. Olsen


Laaaaaang nese…

Etter å ha bivånet den totale hukommelsessvikten som den siste tiden har rammet FrPs leder Siv Jensen og store deler av den tidligere og nåværende ledelsen i partiet, er det ikke rart at svært mange får sterke assosiasjoner til eventyret om Pinocchio og nesen hans, som bare ble lengre og lengre for hver gang han åpnet munnen.

Fremskrittspartiet oppstod som kjent i 1973 som Anders Langes Parti, før det året etter fikk sitt nåværende navn. Under Jensens ledelse ser Lange-navnet ut til å være på vei tilbake; partiet fremstår nå mer og mer som De Lange Nesers Parti…

Magnar Leinan


FN – en parodi på seg selv

I mange å har politiske kretser og media vært langt frampå som et haleheng til FN’s menneskerettighetsråd (UNHRC) i kritikk mot Israel for brudd på menneskerettigheter. Nå mener imidlertid sjefen for UN Watch, Hillel Neuer at UNHRC har blitt en parodi på seg selv. Og han får medhold av blandt andre Gerhard Helskog, kjent gravejournalist og TV2-profil.
UNHRC er mye mer kritiske til Israel enn rådets egne medlemsland, som selv begår systematiske brudd på menneskerettighetene. Dette er land som Saudi-Arabia, Kina, Cuba, Kongo, Irak, Pakistan, m.fl.

Helskog påpeker at de landene som er representert i rådet, skal ha en høy standard i menneskerettighetsspørsmål, men her er det helt motsatt. UNHRC har ingen stor troverdighet som kilde når noen av verdens verste diktaturer skal påpasse etikken knyttet til menneskerettighetene. Disse landene får da dessuten mulighet til å lede oppmerksomheten bort ifra egne overgrep. Dette følge Dagen, 22.januar.

Einar Giæver, Jøvik


Konsum og varetransport

Begge deler styres av det private næringslivet, noe som i konflikt kan ramme hele samfunnet. Tromvika på Kvaløya kan risikere varetransport-boikott grunnet veiforhold. Videre skal det lite til for den øvrige transportnæringen sier stopp, grunnet veiforhold og radikal økning av bompenger, som gjør næringen ulønnsom.

De tre store (Coop, Norgesgruppen og Rema 1000) har så stor samfunns makt, som ved et enkelt grep kan ramme hele landet. Da nytter det ikke med all verdens oljefond, slik vi ser i Venezuela og så i Chile  under Allende. Det viser sårbarheten når det private vil bruke sin makt.

Dette kan vel aldri skje i Norge, tenker vi, men man skal aldri si aldri. Så frem med vær varsom-plakaten.

Bengt Paulsen


Jakten på nordlyset

Har nettopp sett programmet «Jakten på nordlyset». Så vidt jeg har forstått er dette et program om tromsøregionen og næringsutvikling, bla whiskeyproduksjon, hundekjøring, nordlyssafari og annet.

Det som forundrer meg, er at mange av de som deltar, omtaler seg selv som nordlendinger. Hva vil skje når Nordland blir egen region, mens Troms og Finnmark blir slått sammen? Skal tromsværingene fortsette å kalle seg for nordlendinger? Og vil nordlendingene akseptere det? Skal bli interessant å følge med.

Gerd Marie Nilsen


”Kamp for frigjøring”

Jeg vil berømme Sjefredaktør Stig Jakobsen iTromsø 23.01.18 for lederartikkelen ”Kamp for frigjøring”.

I artikkelen hevdes det at tiltak mot tvangsekteskap og arrangerte ekteskap i visse innvandrermiljø nå bør settes i verk. Det refereres også til uttalelser i AP`s ledelse som også går i den retning. Jeg håper inderlig at denne ”ideen” nå har ”modnet” såpass at den kan settes ut i livet!

Da C.I. Hagen og Frp. tok opp denne bakdelen ved innvandringen fra Midt-Østen og Nord-Afrika på 1990-tallet, så ”haglet” det med rasist- og nazist-anklager over partiledelse og alle andre som var enige.

I dag er det en ”seigere materie” å ta fatt i,  enn det var på 1990-tallet. I dag er det andre-generasjons innvandrere som praktiserer denne form for familievold, - i tillegg til de nye generasjoner av innvandrere fra Midt-Østen og Nord-Afrika. Og enda i tillegg kommer de sterke krefter i norsk politikk og opinion som ikke vil høre snakk om kritikk av innvandrere, - eller at det blir stillet krav til disse.

Johannes Hansen, pensjonist, Tromsø


Nedprioritering av kysten

I Nordlys av mandag 22. januar har Ingalill Olsen , havnepolitisk talsperson for AP, et innlegg hvor hun bl.a. hevder at Regjeringa nedprioriterer kysten.

Nedprioritering av kysten er ikke noe nytt. Dette ble vi ikke minst klar over ved ansettelsen av nåværende kystdirektør. Da ble en landskapsarkitekt med erfaring som distriktssjef i veietaten, håndplukket som ny sjef for bl.a. fyr, los og merkevesenet!!

Dette må kunne betegnes som ekstremvarianten av McKinseys ledelsesteori,  som går ut på  at en leder kan lede en hvilken som helst virksomhet, uten hensyn til bransjekunnskap.

At slike ansettelser kan finne sted er, for å si det med Hamsun «et mysterium innhyllet i gåter». 

Tromsø Sjømannsforening, Eyolf Mikalsen


Klesvaskardag attmed bekken

Ho sto der med oppbretta arma,

og skautet på hauet  du såg.

Ei gryta på ildsted ved bekken,

der lompen i såpelut låg.

 

Med heimlaga såpa tel vasken,

så kvit og fin at ho skein.

Av kaustiksoda og dyretalg,

den såpa gjor´ klean rein!

 

Ho henta vasken frå gryta,

og skrubba den, streva og sleit.

Så blei den skjølla i bekken,

mens kjølda i nevvan beit.

 

No tok ho fatt banketreet,

ei flat lita klubbe med skaft.

Lompen blei lagt på fjøla,

og banka så vatnet skvatt.

 

Ja, detta e barndomsminna,

om arbeidet som blei lagt ned.

I dag frys 'kje kvinnfolk ved bekken,

de har vaskemaskin, AEG!

Ole Jakob Olsen

          

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse