Annonse
Jeg mener at det er på høy tid at stripping avskaffes og at verken Målselv kommune eller det Norske Forsvaret  kan være bekjent av slik ”kulturaktivitet” for vernepliktige soldater, skriver daglig leder Gørill Traasdahl ved Krisesenteret i Midt-Troms. Bildet viser stripper Maria Eliassen på utestedet Arctic Club på Bardfoss natt til lørdag. Foto: Torgeir Bråthen

Om stripping, - livet og sånt…

Samtidig som det arrangeres striptease på Bardufoss tildeles legen Denis Mukwege og Nadia Murad Nobels fredspris for 2018, for sin kamp mot seksualisert vold og overgrep brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. Det kaller jeg en stor seier, og dette gir håp om et bedre samfunn.

Må innrømme at jeg ikke så det komme at denne debatten skulle ta sånn fyr! Nordlys sitt oppslag fredag på nett, fikk mange til å si sin mening om mangt og meget. Spesielt ble jeg tillagt egenskaper jeg selv ikke visste at jeg innehar - for eksempel at jeg er anno 1480, (holder meg godt) og at jeg er kirkens egen utskremte.

Engasjementet om striptease er særdeles interessant.

Nå skal jeg fortelle dere hvorfor jeg mener denne debatten er viktig for oss å ta.  Jeg mener at det er på høy tid at stripping avskaffes og at verken Målselv kommune eller det Norske Forsvaret  kan være bekjent av slik ”kulturaktivitet” for vernepliktige soldater.

Vi lever i et fritt og selvstendig demokratisk land, det betyr ikke at det ikke finnes undertrykking, vold, trusler, menneskehandel og fattigdom blant oss, i verdens rikeste og lykkeligste land.

Jeg jobber til daglig med alle disse temaene. Jeg møter mange fantastiske mennesker, med de mest grusomme historier.  Historier om fysisk vold, psykisk vold, trusler, kontrollbehov, seksuell vold, materiell vold, menneskehandel, overgrep, tvangsekteskap, æres relatert vold og vold mot barn.

Disse sakene har sitt utspring fra en plass. Det kan være sosial arv, at den som utøver vold, tvang, undertrykking i voksen alder har  opplevd det samme som barn. Andre faktorer kan være strukturelle, kulturelle, religiøse og individorienterte faktorer.

Dersom vi kan hjelpe en familie ut fra voldens klør, har vi spart samfunnet for mange tusen og kanskje millioner i fremtidige utgifter. Vold og undertrykking skader hjernens utvikling til barn, den skader mennesker på en så infam måte at det kan bli uføretrygdet, og avhengig av god helsehjelp resten av sitt liv.

Her kommer holdninger, verdier, grensesetting og respekt for hverandre inn. Hva er viktig for oss å lære videre til våre barn? At det er greit at kvinner seksualiseres og brukes til underholdning som objekter? NEI! Vi er heldigvis kommet såpass langt i Norge at slikt tilhører fortiden. Slik som noen av kommentarene i kommentarfeltet: ”et gufs fra fortiden”.

Til alle dere som ler og synes dette er helt unødvendig å bruke tiden på; se for deg din egen datter, mor, tante, søster bli utsatt for vold, overgrep ,voldtekt. Hva ville du gjort? Hvem er synderen? Gjerningspersonen er selvfølgelig den skyldige, men hvilke holdninger og verdier er han opplært til? Hva lærer vi våre barn?

Til dere som trekker ned rullegardinen og håper dette går over; er det greit at vi midt i sentrum av Bardufoss har en uteplass som lokker unge soldater til seg ved å tilby stripping? ”Jaja la nå guttene kose seg”, sier noen, men i dag er jo ca 50% av soldatene kvinner. Er det greit at det henger reklame hvor kvinnekroppen seksualiseres og gjøres til objekt for andre nytelser, dette mens vi alle står samlet rundt julegrana og synger ”deilig er jorden?”

Mennesker som utsettes for vold og overgrep, venter mange år med å fortelle om sine opplevelser. Skyldfølelse og skam er ofte forklaringer på dette. Samtidig ruller det opp den ene overgrepssaken etter den andre i media, og problematikken kommer nærmere og nærmere…..

I løpet av mine år på krisesenteret har jeg hjulpet Det Norske Forsvar med retningslinjer for saker som omhandler vold, jeg har skrevet retningslinjer for Målselv Arbeiderparti som omhandler seksuell trakassering, som en direkte ringvirkning av #metoo.

Feminist er jeg og det er jeg stolt av, men ikke kall meg hysterisk. Jeg er realist og jeg ser hva slik ”uskyldig” underholdning kan føre til. Det er kvinnene som må sette grenser for menn som ikke klarer dette selv. Noen klarer det ikke, og utsettes dermed for grusomme handlinger.

Samtidig som det arrangeres striptease på Bardufoss tildeles legen Denis Mukwege og Nadia Murad Nobels fredspris for 2018, for sin kamp mot seksualisert vold og overgrep brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Det kaller jeg en stor seier, og dette gir håp om et bedre samfunn.

Til slutt har jeg en oppfordring til Målselv kommune og Det Norske Forsvar; drøft saken! Vil vi ha et sentrum i denne kommunen som trekker publikum på å seksualisere og objektivisere kvinnekroppen, - gjøre den til en vare som publikum kan forlyste seg over?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse