Annonse
NY REDNINGSBASE: Det var i fjor høst at statsminister Erna Solberg og minister for samfunnssikkerhet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, lanserte regjeringens beslutning om redningshelikopterbase også i Troms. I desember vedtok Stortinget at basen skal ligge i Tromsø, noe Målselv og Bardufoss nå vil ha omkamp om. Foto: Torgrim Rath Olsen

Omkamp er bortkastet tid og penger

Det vil være uforsvarlig å forsinke eller snu denne prosessen nå, både faglig og økonomisk.

Bardufoss fikk ikke den nye redningshelikopterbasen som skal etableres i Troms. Regjeringen gikk i oktober inn for at basen skal ligge i Tromsø, og i desember vedtok Stortinget at Tromsø får basen.

Til tross for at Bardufoss er lagt bort som alternativ, har ordføreren i Målselv kommune ikke gitt opp kampen. Nå har kommunen inngått kontrakt med kommunikasjonsselskapet First House for å få hjelp til en omkamp.

– Vi mener valget av lokasjon har blitt gjort på sviktende grunnlag og at Bardufoss ikke har blitt ordentlig vurdert. Vi vil at det skal tas opp på nytt, sier ordføreren i Målselv, Bengt Magne Luneng (Sp), til Nordlys.

Vi har tidligere gitt støtte til Bardufoss som base her på lederplass, men når Stortinget har vedtatt plassering i Tromsø, er vi redd at det å hyre inn First House for å få saken tatt opp igjen, er bortkastet bruk av både tid og penger for Målselv kommune.

Det er vanskelig å se at vedtaket om å plassere basen i Tromsø er gjort på sviktende grunnlag, slik ordfører Luneng hevder. Regjeringen har pekt på at Tromsø allerede har kompetente redningsmiljøer som er et godt grunnlag å bygge den nye basen på. Redningsdykkere, spesial brannberedskap ved brann i fartøyer til sjøs, alpin redningsgruppe, politiets beredskapsgruppe og Universitetssykehuset Nord-Norge er tunge redningsfaglige argumenter.

Det er også verdt å merke seg at fiskernes organisasjoner, samt sjømannsforbundet, gikk tungt inn for Tromsø. Det samme har fagmiljøer i redningstjenesten gjort. Økt skipstrafikk utenfor kysten, med en stadig voksende flåte av cruiseskip, forsterker behovet for beredskap.

Det vil være uforsvarlig å forsinke eller snu denne prosessen nå, både faglig og økonomisk. Troms har lenge ligget i redningsskygge mellom Bodø og Banak, og tiden er inne for å få gjort noe med dette. Derfor bør redningshelikopterbasen stå ferdig, som planlagt, innen 2022.

Det er forståelig at de som håpet på Bardufoss er skuffet, ikke minst sett i lys av det som har skjedd med nedbyggingen av Forsvaret her, men omkamp om redningsbasen er ikke svaret på disse utfordringene.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse