Annonse
Statsminister Erna Solberg besøkte ONS-messa i Stavanger mandag. Her sammen med olje- og energiminister Tord Lien.

Omkampen om Lofoten og Vesterålen

Statsminister Erna Solberg åpner igjen for oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Nå sist i et intervju med Dagens Næringsliv. Ifølge Solberg vil dette være viktig for en kriserammet bransje som sliter tungt. Solberg anfører også at dette kan stoppe fraflyttingen fra disse områdene. Derfor ønsker Høyre å gjennomføre konsekvensutredning i disse områdene og deretter starte leteboring.

Man trenger ikke være særlig begavet som spåmann for å forstå at dette vil føre til et ramaskrik fra en samlet miljøbevegelse og samtidig vil skape stor, indre jubel hos Audun Lysbakken (SV) og Rasmus Hansson (MDG). Alle de nevnte får ved dette sin kjæreste kampsak opp i lyset og på dagsorden igjen, og håper selvsagt at dette skal skaffe dem større oppslutning.

Om så vil skje, er en helt annen skål. Sist SV, da med Kristin Halvorsen i spissen, gjorde kampen mot petroleumsaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja (LVS) til sin hovedsak i stortingsvalgkampen, gjorde partiet et elendig valg. Til alt overmål stemte flertallet av velgerne i de kommunene som vil bli berørt av oljeleting i området på partiene som var for å åpne for petrobransjen. Mens SV mistet oppslutning over en lav sko i de samme kommunene.

Med krisen i petrobransjen er det ikke overraskende at statsministeren på ny åpner for oljeleting i de omstridte områdene. Men Solberg og Høyre må fortsatt forholde seg til andre hensyn enn krisen i petroleumsindustrien. Det første dreier seg om de særegne naturverdiene i disse områdene. Det handler selvsagt om de rike forekomstene av fisk og det faktum at territorielle kollisjoner mellom petroleumsaktivitet og fisk/fiskerier ikke vil være til å unngå ved en tradisjonell utbygging av oljefelt her. Ved bruk av fremtidige teknologier, som ennå ikke er ferdig utviklet, men vil komme, kan dette muligens unngås.

Det andre hensynet er områdenes store attraktivitet som reiselivs- og turistmål. Her er det store muligheter for sterk vekst med en tilhørende verdiskapning som vil komme lokalsamfunnene til gode på en helt annen måte enn en eventuell petroleumsaktivitet. At denne også kan forringe de naturkvaliteter som området er så rik på, er også en relevant innvending.

Erna Solberg har nå sittet tre år og ledet en regjering som har fredet LVS for oljeaktivitet i denne perioden. Saken er jo at både Høyre og Ap er nødt til å ha åpning av LVS i sine partiprogrammer. Uten det, hva skal de legge på bordet som agn for å få med partier som gjør at de kan danne regjering? Verken Høyre eller Ap kommer seg i regjeringsposisjon uten støtte fra partier som er mot olje i LVS. Å gi disse ytterligere fredning av området, kan vise seg å være veien til regjeringsmakt. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse