Annonse

Omkampenes tid er forbi

Barn og unge fortjener et bedre badetilbud. Tromsø trenger ingen omkamp – vi trenger et bedre svømme og badetilbud, skriver Brage Sollund.

Jeg har tidligere argumentert for en sentrumsplassering. Men debattene er tatt, kommunen har valgt og vi må stå for de valgene. En ny lokaliseringsrunde ville påført kommunen store kostnader.

Mandag slo byrådslederen Kristin Røymo fast at omkampenes tid var forbi og at Tromsøbadet skal bygges.

Det er ingen tvil om at det finnes gode argumenter for at det burde være i sentrum. Turisme og styrking av sentrum er i mine øyne de to sterkeste. Kommunestyret har likevel valgt Templarheimen flere ganger og det må vi stå for.

Kommunestyret tok beslutningen med bakgrunn i en rapport som var utarbeidet av Idrettsbyen Tromsø, drevet frem av idretten, med en referansegruppe som var sammensatt av politikere fra Arild Hausberg sin tid, universitet, friluftsrådet og reiselivet. Øyvind Hilmarsen sitt byråd plukket opp hansken og videreførte prosjektet. Det er nå brukt 69 millioner på Templarheimen allerede, tomten er byggeklar og spaden går i jorda 1. april.

Jeg syns vi som kommune skylder å skue litt tilbake når vi nå står i siste fase.

I 2012 tok kommunestyret to viktige beslutninger;

1) vi prioriterte et nytt svømme- og badeanlegg, og

2) vi pekte på Templarheimen som plassering.

Bak denne beslutningen var det en analyse utarbeidet i 2010 av Asplan Viak som redegjorde for forskjellige lokasjoner for idrettsbyen hvor et badeanlegg var sentralt. I rapporten anbefalte fagmiljøet i Asplan Viak Templarheimen i en utredning med flere andre alternativ.

Videre skrev de i sin rapport at begge sentrumstomtene (Verftstomta og Strandveien) ville medført betydelige kostnader til erverv av tomt/alternativkostnad ved egen tomt, grunnarbeid, tilrettelegging av tomt og infrastruktur. De havnet alle lengre ned på lista. Av syv alternative tomter var altså to av dem i sentrum, men Templarheimen ble anbefalt.

I 2013 tok vi en ny debatten om konseptvalg. Også da kom lokaliseringsdebatten opp igjen, men kommunestyret valgte nok engang å lande på Templarheimen. I tillegg har prosjektet vært inne i kommunens budsjetter over svært mange år. Debattene, og mulighetene for påvirkning har vært mange gjennom årenes løp.

Arbeiderpartiets kommunestyregruppe tok sin beslutning søndag. Det er jeg glad for. Det viktigste er å bygge. Det finnes ikke perfekte valg og det finnes gode argumenter for flere forskjellige beliggenheter. Jeg har tidligere argumentert for en sentrumsplassering. Men debattene er tatt, kommunen har valgt og vi må stå for de valgene. En ny lokaliseringsrunde ville påført kommunen store kostnader.

For det første ville de 70 millionene vi til nå har brukt, vært bortkastet. For det andre ville vi måtte forvente en sterk økning av kostnadene. Dersom vi skulle gått for en sentrumstomt ville vi møtt betydelige ekstrakostnader, slik Asplan Viak tidligere har beskrevet. Jeg er helt sikker på at en slik prosess ville betydd spikeren i kista for et Tromsøbad i løpet av de nærmeste årene.

Det er ikke uten grunn at Tromsø er omtalt som omkampenes by. For oss ville det vært uakseptabelt å repetere den største politiske tabben Tromsø har vært utsatt for: Vestre trasé gjennom Ramfjord var finansiert, vedtatt og klar til bygging da Hilmarsen-byrådet kastet planene, og bestemte seg for å flytte vegen til andre siden av fjorden. Resultatet er at vi nå, snart fem år senere, har fått en langt dyrere vei, med mer bompenger og som er lengre unna enn på mange år. Vi må sørge for å bygge. Det er vår forpliktelse.

I saksfremlegget om igangsettelse av Tromsøbadet kan vi lese at kostnadene er kuttet med 170 millioner siden samhandlingsfasen begynte i juni. Dette kommer etter en intensiv fase hvor det er kuttet i utsmykking, kontorlokaler, treningssenter, redusert betongbruk og arkitektonisk uttrykk, uteområdet er nedjustert, samt en omfattende kvalitetssikring som har gitt resultater.

Fagnotatet fra administrasjonen viser at budsjettet for Tromsøbadet og klatrehallen ligger innenfor rammen på 690 millioner, hvor kommunen skal betale 409 millioner. 69 av kommunens millioner er brukt, og ved å bygge sikrer vi også støtten fra RDA på 70 millioner.

Byrådet har i dag bekreftet at vi skal bygge Tromsøbadet. Barn og unge fortjener et bedre badetilbud. Tromsø trenger ingen omkamp – vi trenger et bedre svømme og badetilbud. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse