Annonse

Ønsker vi virkelig å gjemme oss?

Hvis Sandberg på denne måten ønsker å gi et råd til egen regjering, bør han kanskje tenke på at han langt på vei løper terroristenes ærend.

Per Sandberg (Frp), medlem i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, går nå ut og kritiserer Norge for å dra terror til landet ved å engasjere seg og velge side i konflikter rundt om i verden.

Han nevner spesielt Norges engasjement i Afghanistan, som  han er helt sikker på har gjort Norge til et større terrormål.

Det må selvsagt være legitimt å stille spørsmål ved om vestlig innblanding i de ulike konfliktene, har gjort verden en tjeneste.

Men det kan synes som om Sandberg har problemer med korttidshukommelsen.

Frp har selv ivret for norsk deltakelse både i Afghanistan og Libya. Partiet støttet også USAs intervensjon i Irak i 2003.

Det er heller ingenting som tyder på at Frp har endret sin holdning til Nato.

Tvert imot, på Frps sider understrekes det at Nato utgjør hjørnesteinen i Norges alliansepolitikk.

Men medlemskap forplikter som kjent også. Vil vi ha tryggheten, må vi også regne med å bidra.

Om vi så skulle ønske det, må nok både Sandberg og alle andre innse at det nytter lite å prøve å gjemme seg, om vi aldri så mye er et lite land i en avkrok av Europa. 

Vi er dessuten et rikt og fredelig lite land, og folk som lever i områder med krig og fattigdom, vil alltid søke etter steder der de kan leve i fred og forsørge sine familier.

Men de fleste ønsker tross alt å være hos seg selv, nær slekt, venner og det vante.

Derfor er Sandbergs kritikk mot bistand, heller ikke spesielt klokt, hvis målet hans er å unngå at for mange banker på døra her i Norge.

Sandberg sier han har et inntrykk av at uansett hvem som styrer landet, har våre utenriksministre en tendens til å bli litt høye på seg selv når de er ute og reiser og derav tror at de skal løse aktuelle konflikter, uten å se konsekvenser.

Hvis Sandberg på denne måten ønsker  å gi et råd til egen regjering, bør han kanskje tenke på at han langt på vei løper terroristenes ærend. Deres mål er blant annet å skremme oss, slik at vi holder oss unna.

En annen sak er om vi virkelig ønsker å gjemme oss bort.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse