Annonse
Operahuset i Oslo er et arkitektonisk flott bygg hvor jeg tidligere har vært og spasert på taket. Jeg har også lenge tenkt at det kunne ha vært interessant å se huset innenfra og hvordan operasalen så ut - bare det ikke ble spilt opera der, skriver Albert Kristensen, opprinnelig fra Skrolsvik på Senja. (Foto: Yngve Olsen)

Opera, kultur og jernbane

Forrige lørdag var vi i operaen her i Oslo. Denne samfunnsmessige lønnsomme kulturinstitusjonen kostet 4,2 milliarder kroner å bygge. Over 40 år er den beregnet å koste 17 milliarder mer enn om den hadde blitt i de gamle lokalene i Folketeatret ved Youngstorget der den tidligere var.

Når jeg sier at Operaen er lønnsom, så er det fordi at her sør i hovedstaden så passer man på at man ikke investerer i ulønnsomme ting som f.eks. videreføring av jernbanen fra Fauske og nordover. Et grønt skifte er heller ikke argument for å investere i nord. Det er kanskje fordi at Stortinget, som er de som evt. skal vedta å bygge jernbanen, har et anstrengt forhold til kostnader. Deres eget byggeprosjekt Stortingsgarasjen som skulle koste 350 millioner, endte opp med en totalkostnad på 2,3 milliarder. Det er en kostnadssprekk på 557%.

Mens jeg først er inne på det, så har Oslo flere lønnsomme kulturinstitusjoner enn Operaen som f.eks. det nye Munch-museet. Når det ble vedtatt skulle det koste ca. 1,6 milliarder. Der viser de siste beregningene at museet nå vil koste 2,8 milliarder kroner, en beskjeden sprekk på 75%.

Hvis idrett er kultur, så kan vi inkludere Holmenkollen skianlegg som ble 4.400 % dyrere enn først planlagt. Til slutt endte skianlegget opp med en investeringskostnad på 1,8 milliarder. Opprinnelig skulle de koste 40 millioner.

Men nå har jeg avsporet litt fra det jeg først tenkte å fortelle, så jeg går tilbake til det jeg skulle si om opera. Det første jeg ber dere legge merke til, er preposisjonen jeg bruker. Vi var nemlig ikke opera men I Operaen.

I min oppvekst i Skrolsvik var ikke opera en del av kulturlivet. Jeg visste knapt at det var noe som hette opera. I den grad man var så uheldig å slå på radioen når det var opera der, så var jeg snar å slå den av igjen. Sangen fremsto nemlig ikke som særlig melodiøs og ordene forsto vi heller ikke.

Jeg skjønte heller ikke at noen kunne like opera, eller for den saks skyld klassisk musikk fremført av symfoniorkester. Så lite forsto vi at vi kalte dem som likte det for «åndssnobber». For i Skrolsvik var det mest Beatles, Stones og popmusikken som hersket. Det mest kjente lokale bandet het «The Sound Makers»

Mitt forhold til Opera fra oppveksten har jeg båret med meg inn i det voksne livet. Derfor ville det ikke falle seg naturlig for meg å gå på Opera, selv om vi nå bor i Oslo. Men Operahuset i Oslo er et arkitektonisk flott bygg hvor jeg tidligere har vært og spasert på taket. Jeg har også lenge tenkt at det kunne ha vært interessant å se huset innenfra og hvordan operasalen så ut - bare det ikke ble spilt opera der.

Derfor grep jeg sjansen og kjøpte billett til en konsert med Jonas Fjeld og Judy Collins da den ble lagt ut for salg rundt juletider. Konserten med ekstraforestilling ble utsolgt på få timer så det tydet enten på at mange hadde forventinger til konserten, eller at mange ville benytte denne anledningen til å oppleve operasalen live uten operaforestilling.

Konserten ble en fantastisk opplevelse. Jonas Fjeld er jo godt kjent her i Norge, mens Judy Collins var et nytt bekjentskap for meg. Men nytt og nytt. Dama er 80 år og fyller 81 i mai. Hennes vibratorfrie stemme lød likevel like kraftfullt som om det skulle være en operastemme. På den måten fikk vi oppleve litt av den storartede akustikken i salen som sikkert gjør det spennende å også oppleve opera fra scenen. Siden det ikke var lov å gjøre opptak eller ta bilder, er det dessverre begrenset hva jeg kan dele med dere.

Liker du Country og «Folk Music» så vil jeg på det sterkeste anbefale dette showet hvor enn de spiller rundt omkring på arenaer i Norge. Dette var nemlig starten på en turne kalt «Winter Stories». Min kone og jeg gir konserten 10 på en skala fra 1-10. Dog skal det nevnes at vår datter, som for øvrig mente at hun var den eneste publikummeren under 60 år i salen, bare ville gi karakteren 7.

Nå er det ikke flere konserter med dette ensemblet på Operaen, men det fins sikkert mange andre arenaer hvor de opptrer som kan trenge besøk fra et betalende publikum. Så løp og kjøp!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse