Annonse
Grensejegere i Pasvik under båtførerkurs. (Foto: Marion Aaserud Dahlen, Forsvaret)

Oppbygging i nord

Det er det rene teaterstykket som spilles, med statens mest grunnleggende oppgave i hovedrollen.

Jeg er blant Høyre-politikerne som ble skuffet over langtidsplanen fra regjeringen. Når jeg nå ser opposisjonens krav om «ompuss» i Stortinget, er jeg ikke i tvil om at jeg er i rett parti.

Forsvarssjefen anbefalte plan A. Regjeringen foreslår noe som ligner mest på plan D, som koster omtrent 10 milliarder mindre i året enn det som var anbefalt.

Her hadde opposisjonen sin store sjanse. De kunne pekt på et av de mer ambisiøse alternativene: A, B eller C.

Men da måtte de lagt mer penger på bordet. Og nedprioritert noe annet. Det gjorde de ikke. I stedet er planen sendt tilbake til regjeringen med meningsløse kommentarer. Det er det rene teaterstykket som spilles, med statens mest grunnleggende oppgave i hovedrollen.

Det er kanskje ikke annet å vente fra venstresiden. Flere av partiene der er grunnlagt på passifisme og NATO-motstand.

På de rød-grønnes vakt, frem til 2013, ble Forsvaret systematisk bygget ned gjennom såkalte null-vekst budsjetter. Det gikk hardt ut over Forsvaret i Nord-Norge.

På Solberg-regjeringens vakt er nedbygging snudd til oppbygging. GSV i Øst-Finnmark styrkes. Finnmark landforsvar styrkes. En fjerde mekanisert kampbataljon opprettes - etter alle solemerker på Setermoen. Altså kommer den største personelløkningen i Troms.

Like syd, i Ofoten, bygges et kraftsenter for alliert mottak. Bjerkvik er styrket, Evenes bygges opp til en toppmoderne kampflybase, og Ramsund vil igjen ha spesialsoldater. Kritisk infrastruktur på Andøya beholdes, og øker i sum kapasiteten for alliert forsterkning og samhandling.

Satsingen i området Ofoten og Indre Troms er ikke tilfeldig geografisk valgt, omkring Norges viktigste logistikk-knutepunkt for skip og skinner, Narvik. Byen som for 80 år siden ble frigjort av norske og allierte styrker på grunn av sin strategiske plassering.

Hvis man legger til FOH i Bodø, blir det nå mulig å gjennomføre en hel forsvarskarriere innenfor samme landsdel.

Jeg er stolt over at Forsvaret i Nord-Norge bygges opp under Solberg-regjeringen. Men langtidsplanen kan skaleres opp til alternativ A, B eller C. Det krever bare politisk vilje.

Derfor vil jeg jobbe for å få dette slått fast i Høyres stortingsprogram. Slik at vi kan fortsette oppbyggingen av Forsvaret i Nord-Norge, og få et sterkt forsvar for nasjonen. 

  • Bård Ludvig Thorheim, Høyre-kandidat til stortingsplass fra Nordland, og tidligere offiser

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse