Annonse
Den norske troppen under åpningsseremonien, OL i London i 2012. Foto: NTB Scanpix

Oppgjør med idrettsledelsen

Mens lønningene på toppen i idrettsforbundet går til himmels, styrer Norge mot sitt dårligste sommer-OL på 40 år.

Åpenhet er en forutsetning for det vi kaller folkelighet. Idretten kan ikke bli et hemmelig forum der hysj-hysj settes i system.

Uttalelsen kommer fra Nils Arne Eggen. Treneren og idrettsveteranen har, sammen med åtte andre personer med lang fartstid i toppen av norsk idrett, skrevet under på et opprop til den nåværende ledelsen i Norges Idrettsforbund. Det ble publisert i torsdagens VG, og bakgrunnen er selvfølgelig avisens avsløringer av idrettstoppenes hemmelighold av egen pengebruk.

Under tittelen “Ny idrettspolitikk - gamle verdier” tar de ni tidligere idrettslederne et oppgjør med dagens ledelseskultur, med hemmelighold, lønnsnivå og manglende kontakt med grasrota. For noe er galt i norsk idrett. Det har utviklet seg et pampevelde på toppen, som til tider ser ut til å ha mistet all kontakt med grunnplanet. Det er lysår mellom de tusenvis av dugnadstimer som utføres av frivillige, gratis og i all salgs vær, og pampenes taffel  i “Norway House” i Sotsji. Og når lønnsnivået ligger over det statsministeren her i landet tjener, skal man ikke undres over at det kommer reaksjoner.

Idretten er i ferd med å få et omdømmeproblem. For parallelt med en godt voksende pengesum til disposisjon, ser vi dalende resultater. Nå mener mange at sommerens OL i Rio kan komme til å bli det dårligste for Norge på 40 år. De mest pessimistiske antakelsene tilsier toppen to gullmedaljer. Og det etter at Olympiatoppens budsjetter nesten er doblet fra år 2000 til nå. I Norges Idrettsforbund som i alle andre organisasjoner må det være sånn at dersom effekten av investeringene uteblir, må man finne ut hvorfor. Og det er uansett ledelsens ansvar at resultatene er proporsjonale med innsatsen.

Toppidretten må vise en åpenhet og dokumentere en etikk som gjør at storsamfunnet aksepterer den, sier en annen av veteranene bak oppropet, Ivar Egeberg. Når loddselgere og vaffelsteikere landet rundt nå setter spørsmålstegn ved hva pengene de samler inn egentlig går til, er idretten i ferd med å få et virkelig stort problem.

Motstanden mot OL i Oslo baserte seg på de store kostnadene ved et slikt arrangement, og det faktum at skandaleomsuste IOC står helt usedvanlig lavt i kurs her i landet. Norsk idrett er tuftet på  dugnad og frivillighet. Den kan ikke ha en toppledelse som blir oppfattet som et hemmelig elite-forum.  

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse