Annonse
VILL VEKST: Tromsøværingene har en rørende tro på at boligprisene vokser inn i himmelen. Snart kan himmelen falle ned i hodet på oss, skriver Torkil Emberland.

Oppgjørets time

Dagens tips om barneoppdragelse: Mindre curling, mer kapitalisme. Det gjelder også voksne.

Det ble litt dårlig stemning da jeg trakk renter og avdrag fra ukepengene.

Det var en dundrende suksess. I to uker. Jeg snakker om appen Gimi. Her får ungene tildelt arbeidsoppgaver til en gitt lønn. Slik kan de tjene penger på toppen av en mager ukelønn. Tenk på det som en AFP-ordning for barn. Går de med søpla, rydder rommet og tømmer oppvaskmaskinen klirrer det inn en hyggelig virtuell utbetaling hver fredag. Om de ikke tar den ut, får de rente. Vi mennesker er utrustet med varierende grad av impulskontroll, og her får du rask tilbakemelding hva slags avkom du har produsert – enten gjennom arv eller oppdragelse. Hjemme har jeg to vidt forskjellige utgaver. For å unngå søksmål og PFU-klage anonymiseres de her. La oss bare kalle dem Sunnmøringen og Finnmarkingen. Vi skal straks få høre hvordan det gikk med dem, men først litt finansnyheter:

Gjelden i norske husholdninger har aldri vært høyere. Gjeldsgraden – altså gjeld målt mot brutto inntekt – er høyere enn før finanskrisene som kom på slutten av de forrige to tiårene. I Tromsø har i dag en av fem husholdninger over fem ganger brutto inntekt i lån. Det betyr at et par med 500.000 i inntekt hver sitter med fem millioner eller mer i gjeld. Men fra nyttår skulle bremsene på. Bankene fikk beskjed om å stramme inn. Hva skjedde? Siste tall fra SSB viser at gjelden har vokst med 5,4 prosent de siste 12 månedene, høyere enn forventet. Nordmenn skylder nå tre tusen milliarder. Samtidig øker misligholdet, og vi har 34 milliarder i inkassogjeld. Det er lett å forklare. Om bankene vrir litt på kranene mangler det ikke tilbud for dem med klokkertro på fremtidsutsiktene. Det er mer vanskelig å gjøre noe med. For vi har sett det før. På slutten av 80-tallet forfalt ubetalte lån på mangt et tyrolerhus på Sør-Tromsøya. Etter forrige smell satt hobbyinvestorer med uselgelige lavinnskuddsleiligheter kjøpt med MasterCard. Vi har en kollektiv hukommelsessvikt når det gjelder økonomisk historie. De voksne har fortrengt den, ungene lærer ikke om den på skolen. Men det nytter ikke klage på skolen hvis man ikke tar i et tak med barneoppdragelsen selv. Tilbake til Sunnmøringen og Finnmarkingen:

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse