SPLITTET: Partileder Knut Arild Hareide og generalsekretær Hilde Frafjord Johnson leder et Kristelig Folkeparti som er dypt splittet i saken om hvilken regjering partiet skal gå inn i. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Oppløsning for åpen scene

KrF blir påført sår som vanskelig kan leges.

Norsk politikk har sjelden opplevd et slikt drama som nå utspiller seg rundt Kristelig Folkeparti (KrF). Med hele nasjonen som nærværende publikum er et helt parti i ferd med å havarere. Om partiet kan trekkes inn på tørt land etter dette, er tvilsomt.

Vi følger tumultene fra dag til dag ettersom den politiske borgerkrigen flytter seg fra fylke til fylke. Den ene dagen Telemark, neste dag Hordaland, og til helgen blir slagmarken flyttet til Nordland og Troms.

Måten delegatvalgene skjer på er nå en del av den taktiske kampen. Det samme gjelder hvem som skal få lov til å reise for å oppildne troppene. Ropstad, Hareide eller Grøvan? Alle tre, eller kanskje ingen av dem?

VG og NRK teller delegater fortløpende og forklarer oss hva de vil stemme 2.november. Fordelingen så langt viser et flertall for de som ønsker å gå inn i Solberg-regjeringen, alternativt fortsette i opposisjon. Og dersom Agder velger å overse rettledningen fra partiledelsen, og sender kun blå delegater til landsmøtet 2.november, vil Hareides drøm om å gå inn i en Støre-regjering være lagt i grus.

En stor andel av KrFs velgere ved sist stortingsvalg er hjemmehørende i kommuner på Sør- og Vestlandet. Det burde derfor ikke overraske dersom KrFs kjernetropper i Agder ikke lar seg veilede av folk de mener forsøker å stjele partiet slik de alltid har kjent det.

Partiledelsens fromme ønske om at retningsvalget skulle bli en slags håndbok i fredfullt demokrati, fremstår som naivt og godtroende.  Når så mye står på spill, mobiliseres det på begge fronter, med hanskene av.

Dette har naturligvis sammenheng med måten Hareide har anrettet prosessen på. Det kunne vært annerledes dersom partilederen i stedet for å skrive bok og vedlikeholde sin bakkanal med Støre, hadde brukt tiden på forankring i eget parti.

Hareide er god på politisk analyse, og han har forstått at innen ti-femten år vil de fleste av dagens KrF-velgere være hentet hjem av Skaperen. Hareide vet, at skal partiet overleve, må velgergrunnlaget utvides drastisk. Men han kan ha feilberegnet sitt elektorat fundamentalt. Hans argumenter har ikke vært jordet hos kjernetroppene, som ser ut til å ønske seg i en annen retning enn tillitsmannsapparatet.

En liten krets rundt ham har overbevist Hareide om at fotfolket ville la seg overbevise av hans talegaver og autoritet som partileder. Nå risikerer han i stedet å tape alt. Uansett utfall, er partiet påført sår som vanskelig kan leges.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse