Annonse
Skisse av den planlagte utbyggingen på Veidnes i Nordkapp i forbindelse med utbyggingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Opprop fra nordnorsk ungdom

Stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har publisert et innlegg i mediene, der de tar til orde for mer ilandføring av olje og gas for å sikre nordnorske arbeidsplasser. Dette hadde vært vel og bra hadde det ikke vært for at ilandføring her brukes som et skamløst skalkeskjul for politikernes egentlige interesse: Drill baby drill.

Det er skuffende at stortingspolitikere fra våre hjemfylker kommer med et innlegg som støtter opp om en næring som er med på å koke kloden.
Vi er lei av politikere som ikke tar fremtiden vår på alvor! Vi er lei av oljekåte politikere som vil ødelegge fantastisk natur og kloden vi lever på, og som derfor nekter å ta klimaansvar. Verdens utslipp må reduseres med 40-50 prosent i løpet av de neste 12  årene, for å unngå en større temperaturøkning enn 1.5 grader. En temperaturøkning over det vil kunne gi katastrofale konsekvenser. Norsk olje bidrar til global oppvarming, men allikevel er det et ønske om å utvinne enda mer. Dette er ikke ansvarlig med tanke på klimaet. Det henger ikke på greip at vi skal bore etter mer olje når vi samtidig må begrense utslippene våre. Vi må begynne avviklingen heller enn utvinning av enda mer petroleum.

Lokale arbeidsplasser er viktig, men de kan ikke skapes av en industri som ødelegger jorda. Det er flere andre næringer det heller burde satses på. Som nordnorsk ungdom kan vi si at vi heller ønsker langsiktige, fornybare og sikre arbeidsplasser enn jobber i en usikker og kortsiktig næring slik som petroleumsindustrien er. Vi vil mye heller ha jobb i bærekraftige næringer som fiskeri. Det må heller prioriteres å få flere unge inn i fiskerinæringen og det må gjøres riktige valg som sikrer at vi kan drive med det. Å ville bore etter mer olje er ikke et bra valg. Ting kan gå galt, og som et resultat kan matfatet vårt bli ødelagt og vi vil ikke kunne drive fiske i ødelagte områder. Det er ikke en risiko verdt å ta.

Vi trenger politikere som skjønner at kloden er viktigere enn pengene vi får fra oljen. Vi ønsker en levbar framtid med havet som vårt matfat og jobber i næringer som vil bestå til evig tid. Oljekrana må sakte men sikkert stenges, ikke åpnes enda mer. Sårbare områder må holdes oljefrie for fisken, folket og ikke minst for klimaet!

Kaja Nyland, Kathrine Blakstad og Elise Sørensen fra Natur og Ungdom i Nordland, Troms og Finnmark

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse