Annonse
MYE BEDRE: Regionlensmann Ole Johan Skogmo mener nærpolitireformen har vært en stor suksess i Nord-Troms. Foto: Ola Solvang

Oppsiktsvekkende om politireformen

Politireformen er utskjelt og latterliggjort. Nå viser politiets egen evaluering at den er en suksess:

For regjeringen vil dette i så fall være å svikte egen reform etter halvgått løp.

Det er få reformer de siste årene som har vært så utskjelt som nærpolitireformen. Bare navnet i seg selv har framkalt ironi og harselas. Begrepet «nær» har blitt koblet til nær sagt ethvert tilfelle der noen han ment at politiet ikke har kommet raskt nok til et åsted. Kritikken mot reformen har vært knallhard, spesielt fra Senterpartiet.

Men nå, to år etter innføringen, er reformen evaluert. Og ifølge statistikken har dette vært en suksess. Alle målbare parametere viser at politiet yter en bedre tjeneste nå enn tidligere. En av dem som er veldig fornøyd med resultatene, er regionlensmannen i Nord-Troms, Ole Johan Skogmo. Han har sammenliknet resultater før og etter at reformen ble innført, og sier til Nordlys at både beredskapen, synligheten og polititjenestene har blitt mye bedre.

Antall henvendelser til politiet har økt, det samme har responsen. Skogmo mener folk opplever at politiet er mer tilgjengelige enn før, og har lavere terskel for å rykke ut.

Og han får støtte fra uventet hold. Senterpartiordfører Dan Håvard Johnsen i Lyngen er helt enig med regionlensmannen. Situasjonen er blitt mye bedre. Sp-Johnsen legger for sikkerhets skyld til at Nord-Troms kanskje er unntaket som bekrefter regelen?

Men slik er det slett ikke. For også lensmann Arnold Nilsen på Finnsnes er fornøyd med resultatene etter innføringen av reformen. Nilsen var Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Senja kommune i fjor. Han mener skepsisen til reformen skyldtes de store sammenslåingene, der Troms står igjen med bare tre lensmannsdistrikt. Nå er erfaringene blant publikum og lokalpolitikerne at politiet er mer tilgjengelig, ikke minst på grunn av at man har byttet ut kontor med bil, samt etablert døgnkontinuerlig vaktberedskap.

Kontrasten til de to lensmennenes oppsummering av reformen, og det dårlige ryktet den har fått, er mildt sagt stor. Senterpartiet har bidratt stort til å latterliggjøre politireformen. Oppsummeringen nå viser hvor overflatisk og forenklet partiets holdning til reformarbeidet har vært. Det er dessverre betegnende for Senterpartet. Partiet har unyanserte og enkle svar på kompliserte spørsmål.

Lensmannen på Finnsnes frykter imidlertid at økonomien skal sette en stopper for den positive utviklingen. Troms politidistrikt kan bli pålagt å spare over 40 millioner fram mot 2024, noe som i ytterste konsekvens kan bety 40 færre årsverk. Det vil ramme distriktene hardt.

For regjeringen vil det i så fall være å svikte egen reform etter halvgått løp. Det vil være et prestisjenederlag og neppe noen valgvinner høsten 2021. Når et nytt storting skal velges, vil erfaringene folk har gjort seg i hverdagen bety mer enn fagre løfter fra politikerne. Trygghet for liv og helse er viktig for alle, uansett hvor vi bor her i landet.

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse