Annonse
SJOKKMÅLING: Tromsø Ap må spørre seg selv om de er tjent med å la Kristin Røymo stille på nytt som partiets listetopp. Foto: Nordlys arkiv

Oppskriften på å tape et valg

Men det som må svi helt grusomt, er det faktum at hver fjerde Ap-velger i 2015 nå sier at de vil ha Hjort som ordfører. Dommen over Røymos regime er altså knusende.

Arbeiderparti-ordfører Kristin Røymo i Tromsø setter en historisk rekord – av det negative slaget. Meningsmålingen Nordlys nå har publisert, er en nedtur så voldsom at man nesten mister pusten. Ved kommunevalget i 2015 fikk Ap en heller svak oppslutning på 29,8 prosent. Et brakvalg for Rødt og et godt resultat for SV, gjorde likevel at disse tre partiene sammen fikk et flertall og kunne overta den politiske makten i Tromsø kommune.

Nå har denne røde alliansen styrt i to og et halvt og år og Arbeiderpartiet blir i dag belønnet med en oppslutning fra velgerne i Tromsø på fattigslige 16,9 prosent, en tilbakegang på 12,9 prosentpoeng fra valget. Dette er et tall ingen har sett før i en måling av Aps oppslutning i Nord-Norges største by. Nedturen er etter alle målestokker historisk og må få følger for Tromsø Aps arbeid frem mot kommunevalget høsten 2019.

Hvis dette var et valgresultat ville Ap sittet igjen med fattigslige sju representanter i et kommunestyre med 43 medlemmer. Interessant nok er også det faktum at Rødts sensasjonsvalg i 2015, neppe vil gjenta seg i 2019. På den nye målingen er Tromsø-velgerne nådeløse og sender ikke bare Røymo utenfor stupet, men Rødt med i samme slengen. Også de ville mistet halve kommunestyregruppen sin hvis dette var et valgresultat.

Arbeiderpartiet har som kjent slitt tungt ganske lenge, både nasjonalt og ikke minst lokalt i Tromsø. Men svarene på hvem Tromsø-velgerne ønsker som ordfører er egnet til å strø kilovis med salt i sårene. Ikke overraskende gjør Høyres Jens Johan Hjort rent bord og får en oppslutning på 47,6 prosent. Kun 17,9 prosent ønsker at Røymo skal fortsette som ordfører. Men det som må svi helt grusomt, er det faktum at hver fjerde Ap-velger i 2015 nå sier at de vil ha Hjort som ordfører. Dommen over Røymos regime er altså knusende.

Arbeiderpartiet i Tromsø lekker velgere til alle de andre partiene. Ikke så rent få som stemte Ap ved forrige kommunevalg, velger nå Høyre i stedet. Målingen kan heller ikke frembringe håp om fremtidig bedring. For når Aps velgeroppslutning blir brutt ned på aldersgrupper, viser det seg at bare 10,6 prosent i den yngste aldersgruppen (fra 18-29 år) vil stemme Ap. At de aller yngste velgerne i hopetall snur Arbeiderpartiet ryggen, må være tungt å svelge og er et særdeles vondt omen for fremtiden.

Tromsø Ap må – når de får ristet av seg det verste sjokket – sette seg ned å evaluere seg selv. Det nytter ikke å si at dette tross alt bare var en meningsmåling, ikke et valg. Da kaster de blår i øynene på seg selv og det kommer ikke til å hjelpe på situasjonen. Det blir ingen lettvint øvelse, men Ap må spørre seg selv om det politiske eksperimentet de har drevet med i to og et halvt år – alliansen med Rødt og SV, til og med med Rødt som en svært dominant part – har dratt Ap ned i sumpen? Hva slags politisk prosjekt er det de har stått for i denne perioden, slik velgerne i Tromsø har oppfattet det?

Dessverre for Ap er det nok slik at det er mange, særdeles negative assossiasjoner tromsøværinger flest forbinder med Røymo-alliansens politiske virke i denne perioden. Stikkordene er eiendomsskatt, økonomisk vanstyre i helse- og omsorgssektoren, mange hundre millioner i overskridelser på Tromsøbadet og den store samferdselsplanen som inkluderer innføring av bompenger over hele byen. Og det kommer mer. Allerede i neste uke vil kommunepolitikerne, både posisjon og opposisjon, bli konfrontert med at den investeringsplanen de har vedtatt i gjeldende økonomiplan, ikke er bærekraftig og må kuttes kraftig ned. Det vil ikke hjelpe på omdømmet når dette blir kjent.

I tillegg må Ap spørre seg selv om de er tjent med å la Kristin Røymo stille på nytt som partiets listetopp. Som Aps ordfører og fremste tillitsvalgte er det hun som har sittet med det øverste politiske ansvaret. Det ansvaret er hun nok også beredt til å ta. Men hvis partiet som helhet unnviker evaluerings- og ryddejobben som er påkrevet, sørger de for å lage oppskriften på hvordan man garantert skal tape et valg.

Imidlertid er det ikke lett å se hvem andre som kan ta førsteplassen på valglista som skal være klar om under et år. I denne perioden har flere av Aps unge, dyktige politikere forlatt sentrale verv og trukket seg tilbake fra det daglige politiske arbeidet. Etterveksten er kanskje en av de aller største utfordringene for Tromsø Ap fremover.

Det er seksten måneder igjen til kommunevalget. Mye kan skje på den tiden. Det fikk mange erfare det siste halvåret før stortingsvalget sist høst. Men slik situasjonen er nå for Tromsø Ap og den politiske alliansen de gikk inn i, er det vanskelig å se at de skal klare å kopiere forrige kommunevalg. Det må mer enn et under til dersom så skulle skje.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse