Senja-reder Rolf Bjørnar Tølllefsen reagerer kraftig på påstander fra tre aktører i Kystens tankesmie. "De er politikere som jukser med fakta for å få sin beskrivelse til å passe med virkeligheten", skriver han. Foto: Stein Wilhelmsen, Nordlys.

Oppspinn fra Kystens tankesmie

Hvis Kystens tankesmie går ut på å finne personer og bedrifter dere kan sverte med usannheter, håper jeg det er langt mellom hvert møte dere har. Dette er lavmål.

Det er helt utrolig at en tidligere regiondirektør i Fiskeridirektoratet og ikkje bare en, men to professorer fusker slik med fakta som de gjør i sitt leserinnlegg i dag i Nordnorsk debatt i Nordlys. Herrene Arne Luther, Peter Ørebeck og Torbjørn Trondsen langer ut en masse usanne påstander om meg og mine selskaper, i forsvar for at jeg har avkledd SVsin fiskeripolitikk.

De insinuerer at jeg bryter loven i rederiene mine med de kvotekjøp og salg som er gjort. Alt er godkjent av både skattemyndigheter og Fiskeridirektoratet, og det burde nå tidligere regiondirektør i Fiskeridirektoratet Arne Luther vite, som har godkjent mange av disse transaksjoner. 

Videre ramser de opp en masse tall der Senjen Invest AS har kjøpt og solgt en masse kvoter. Direkte feil! Senjen Invest AS har ikke kjøpt noen kvoterettigheter de siste årene. Senjen Invest AS er morselskap til over 10 selskap, som strekker seg fra eiendommer, oljeselskap og fiskeriselskap, samt har management på andre selskap som driver båt. Og det er riktig at selskapet har tjent penger, noe som ikke er forenelig med herrene i tankesmia og SV sin politikk. Disse overskuddene har gått med til å videreutvikle datterselskapene, med bl.a kjøpet av «Rolf Asbjørn».

Videre sier de at båtene har adresse i Sogn og Fjordane og driftes derfra. Feil igjen, adressen er til regnskapskontoret, og det er helt normalt at post i større rederi går direkte dit, slik at regninger og lønn blir betalt ut rett og i tide. Majoritetseier som er meg har full kontroll i selskapet, og båtene driftes tidvis i nord og tidvis i sør, alt etter hvor det er fisk.

Neste påstand de har, er at jeg har ført kystkvoter over på havfiskefartøyer. Nevnte tidligere regiondirektør Luther burde vite at dette er ikke tillatt. Alle våre kvoter ligger på kystfartøy. 

Videre sier de at jeg har 9 kystfiskekvoter som er slått sammen på linebåtrederiene Vestfisk AS og 5 kystfiskekvoter på Rolf Asbjørn AS, til sammen 14 kvoter. Atter en feil. Vi har under 4 kvoter på hvert fartøy. 

Herrene forteller så om kvotene vi har fått gratis, noe som også er direkte tull. Jeg tror dere skal lete lenge for å finne en fisker som ikke har betalt for sin kvote. Til opplysning gjorde vi de største investeringene på kjøp av kvoter mens AP hadde fiskeriministeren  og SV var i regjering sammen med dem…

Avslutningsvis forteller de at jeg har 2 sjarker som er rigget for betydelig gevinst ved strukturering. Feil igjen, jeg har 3 sjarker, alle med kvoter under 11 meter som ikke kan struktureres, og slettes ikke selges ut av landsdelen, det er ulovlig og også det burde da Luther vite?

Hvis Kystens tankesmie går ut på å finne personer og bedrifter dere kan sverte med usannheter, håper jeg det er langt mellom hvert møte dere har. Dette er lavmål.

Jeg syns dere heller bør ta innover dere at det går bra i fiskeri her nord. Vi skal ikke så langt tilbake i tid da det var mangel på kapital her nord blant fiskere, og det var lite investeringer i bl.a. nybygg. Kystrederiene genererer overskudd og kapital nå, som reinvesteres. Det er ikke slik at den formue jeg og andre redere har ligger i en pengebinge utenfor stuedøra. Det er overskudd fra selskaper som forløpende blir investert videre til nye prosjekt, som igjen skaper nye arbeidsplasser.

De 3 herrer utgir seg for å være representanter for noe så edelt som en «tankesmie», men i realiteten driver de ikke annet enn rein politisk agitasjon. De er politikere som jukser med fakta for å få sin beskrivelse til å passe med virkeligheten.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse