Annonse
Fra frigjøringsjubileet i Kirkenes. Foto: Barentssekretariatet

Oppsummering etter frigjøringsjubileet

Som halvt nordlending sitter jeg igjen med noe sprikende inntrykk:

  • En NRK-dekning med personskildringer av godt gammelt varemerke som bare manglet Erik Bye. Om vi skal betale den nye tvungne NRK-skatten uten å ergre oss fordervet, vil vi ha flere slike program i stedet for intetsigende program med den stadig voksende skaren av selvsentrerte og fordummende programledere og platte norske komikere.
  • Et norsk folk, og særlig i nord, som ikke har glemt de enorme russiske ofrene under 2. verdenskrig. Sett på denne bakgrunn var det en lei diplomatisk blemme av Statsministerens kontor og protokollavdelingen i UD å ikke invitere Putin til jubileet. Det ble delvis rettet opp ved at hele førsterekka omsider stilte opp fra norsk side med Kongen, Statsministeren, Utenriks- og Forsvarsminister i spissen. Det var et klokt trekk.
  • Et russisk folk som setter pris på anerkjennelsen. De mellomfolkelige relasjonene mellom Russland og Norge må pleies og ivaretas. Barents-samarbeidet er viktig. Dette er en viktig del av norsk diplomati i forhold til Russland. Når krigsgenerasjonen snart er borte vil mye være glemt.
  • En penibel og uprofesjonell norsk spionhistorie som la en demper over jubileet og som ikke akkurat har bidratt til å styrke norske forhandlingsposisjonene overfor russerne. Den vil forhåpentlig snart finne sin løsning.
  • Realpolitisk orienterte russiske myndigheter som søker normalisering i relasjonene med Vesten, men som samtidig ruster opp og har gjort det i lang tid. Vi ligger utsatt til i nord som en buffer mellom stormaktene i et av verdens mest utsatte geopolitiske veikryss.
  • Et norsk kommentariat og en befolkning i sør som i liten grad forstår eller anerkjenner hva befolkningen særlig i Finnmark gikk gjennom under krigen og under evakueringen av Finnmark og Troms.
  • At det er veldig langt fra Oslo til Kirkenes. At de fleste av mine vener i Oslo ikke har vært nord for Trondheim. At sentrale norske myndigheter og befolkningen i sør fortsatt forstår lite av landsdelen og dens betydning for bl.a. norsk sikkerhet og norsk verdiskapning.
  • At den bakstreverske sammenslåingen av Finnmark og Troms viser hvor lite Storting og regjering skjønner av den massive periferiprotesten som kom til uttrykk i 1972 og 1994 særlig i vår nordlige landsdel ikke er noe mindre i dag.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse