Annonse
Fra venstre: Konserndirektør Petter Høiseth, byrådsleder Kristin Røymo, konsernsjef Jan-Frode Janson og byråd for byutvikling Ragni Løkholm Ramberg. (Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys)

Oppussing i sentrum – ja, takk!

Byrådet i Tromsø ser ingen grunn til å beklage at vi går inn for å revitalisere sentrum, skriver byråd Ragni Løkholm Ramberg.

Sentrum er viktig for byrådet – og vi skal gjøre hva vi kan for å ta vare på sentrum og få nytt liv i sentrum.

I mandagens Nordlys blir byrådet på lederplass kritisert for å ha vært for positive til Sparebanken Nord-Norges planlagte ombygging i sentrum. Jeg har lest kritikken, men finner ingen grunn til å beklage vår entusiasme og positive innstilling til slike planer for å revitalisere hjertet av sentrum.

Ingen politiker liker å si nei til planforslag – både av hensyn til byens utvikling og ressursbruk både hos kommunen og de private aktørene. Og ingen som har et prosjekt, liker å legge ned tid, arbeid og ikke minst penger, i et forslag som ikke resulterer i en vedtatt plan.

Det er en enkel måte å unngå det på – og det er tidlig å involvere kommunen som planmyndighet i ditt prosjekt. Det er noe jeg har oppfordret til på alle møter hvor jeg har møtt byggebransjen i Tromsø. Ta Tromsø kommune med på råd. Det gjør vår jobb lettere, det gjør at vi kan rydde unna åpenbare problemer, kanskje komme til enighet – og hele tiden være i forkant.

Det er det noen aktører som gjør. Alle har jo i henhold til plan- og bygningsloven rett til å få sine planinitiativ vurdert, også politisk, men få benytter seg av denne muligheten.

Tromsø kommune begynner i sommer et stort arbeid med å forlenge gågaten og fornye Kirkeparken.  I tillegg er vi i gang med å revidere sentrumsplanen. Sentrum er viktig for byrådet – og vi skal gjøre hva vi kan for å ta vare på sentrum og få nytt liv i sentrum.

Sparebanken Nord-Norge har, i følge Jan-Frode Janson, blitt inspirert av kommunens planer i området – og skal åpne opp og fornye bankkvartalet. Og ja, planene er fantastiske. Det å ta vare på historien og samtidig bidra til en ønsket utvikling, er bra – og noe SNN fortjener skryt for. Jeg kommer alltid til å rose den type private initiativ – for vi er avhengige av visjonære private aktører for å nå våre visjoner om et levende sentrum i en arktisk hovedstad.

Gjennom en formell tidlig vurdering av planinitiativ, eller en forhåndskontakt med byutviklingskontoret for å få foreløpig veiledning om premissgrunnlag, planprosess, eller for å drøfte planideer, reduseres planrisikoen. Det er bra – for alle parter. Og Nordlys bør ikke «hoppe på» opposisjonenes retorikk og mistenkeliggjøre en slik kontakt mellom planmyndighetene og private aktører. Det taper vi alle på.

SNN har valgt å være tidlig ute med å involvere Tromsø kommune som planmyndighet.  Jeg ble kontaktet om dette før jul, og har sammen med administrasjonen gjort klart for bankens aktører hvilke prosjekter kommunen har i området, hvor det må samordnes, hvor vi kan samarbeide – og hva som er kommunens ønsker for området.

Det har i det siste vært en debatt om at Tromsø taper terreng sammenlignet med Bodø som landsdelslokomotiv fordi vi ikke evner å samle oss om gode prosjekter og byutvikling. Mitt ønske er å styrke Tromsøs utvikling gjennom samarbeid der det er mulig, og å berømme gode initiativ der det er naturlig.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse