Annonse
VOLD I FINLAND: Tidligere i høst ble en buss med flyktninger møtt med vold da de ankom et mottak i Lahti i Finland. En av demonstrantene var ikledd drakta til den amerikanske rasistorganisasjonen Ku Klux Klan, et av verdens mest kjente symbol på voldelig rasisme. REUTERS/Heikki Ahonen/Lehtikuva

Ord og handling

Høyreekstreme uttalelser ser ut til å ha blitt mer stuereint, skriver SV-politiker Kirsti Bergstø.

Ord og uttalelser i det offentlige rom kan piske opp en stemning som igjen kan føre til hatske handlinger.

«De skulle vært stilt for riksrett, politikerne. Selv om Høyre og Frp styrer landet, har ingenting endra seg. De bare fortsetter å komme. I Oslo blir folk rana hver natt. Ingenting er trygt lenger», utbasunerte hun.

«Ja, og hadde de nå bare trengt hjelp. De reiser jo bare gjennom land etter land for å komme til Norge. Eller Sverige. Visste du at Stockholm er den byen i verden med flest voldtekter? Ja, rett etter hovedstaden i et land i Afrika, jeg husker ikke hvilket», svarte han.

«Dette vil ødelegge landet vårt. Det er en hån mot de som i dag er gamle og som har bygd opp dette landet», repliserte hun. Og slik fortsatte det. Konspirasjoner, frykt og feilaktigheter skar gjennom lufta. Det var ikke høytlesning fra høyreekstreme nettsider med uvisst opphav og feige kallenavn, men en samtale mellom to personer på offentlig transport.

Tidligere samme uke meldte svenske nyheter om den ellevte asylbrannen denne måneden - nummer tjue hittil i år. Branner på asylmottak eller bygg som skal bli til mottak har herjet nabolandet så hardt at etablering av nye ikke lenger kan være offentlig informasjon. Det siste bygget som ble påtent var et mottak for enslige flyktningbarn.   

Tidligere i høst ble en buss med flyktninger møtt med vold da de ankom et mottak i Lahti i Finland. Demonstranter angrep med brennende fakler, stein og fyrverkeri. En av dem var ikledd drakta til den amerikanske rasistorganisasjonen Ku Klux Klan, et av verdens mest kjente symbol på voldelig rasisme. De fleste av flyktningene som kom med bussen var familier med små barn.

Samtalen jeg overhørte fant sted få dager etter at jeg hadde besøkt transittmottakene i Neiden og Kirkenes. Før jeg kom fram til mottaket i Neiden, møtte jeg puljer med mennesker som var ute og gikk i høstsola. Unge menn, barnefamilier, kvinner. Mennesker på flukt, men som nå var innlosjert for en natt eller to på veien til et nytt mottak og uvisshet. Det gjør inntrykk å møte folk på flukt, og det gjør inntrykk å se hvor mange de er. Og hvor mange barn det er.

Da jeg kjørte hjem ut på ettermiddagen, var det et innslag på radioen om nettstedet «nabokjerringa».  Et høyreekstremt nettsted som i følge dem selv «overvåker og registrerer venstreekstreme holdninger i media, med spesiell vekt på innvandring og islamisering», og som omtaler mennesker med engasjement for å hjelpe flyktninger for landssvikere.

Ord og uttalelser i det offentlige rom kan piske opp en stemning som igjen kan føre til hatske handlinger.

Høyreekstreme uttalelser ser ut til å ha blitt mer stuereint.

PST advarte nylig mot økt høyreekstremisme. Dette har skjedd etter 22. juli-terroren, utført av en høyreekstrem. Vi forsvarte ytringsfriheten, men vi tok aldri et skikkelig oppgjør med de fremmedfiendtlige holdningene bak terrorangrepet.

Grensa mellom ord og handling settes først og fremst ved bruk av ord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse