Annonse
Partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen på landsstyremøte i Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ordet som ikke bør nevnes

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil gjerne tenke høyt om småbarnsfamilienes valgfrihet. Han skulle aldri ha nevnt k-ordet.

At Huitfeldt stiller opp som debattant mot dem hun vanligvis stiller seg på linje med, er et sterkt signal om at flere innad i Arbeiderpartiet mener at de selv har gått for langt i å moralisere over dem som ikke velger barnehage for ettåringen.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil gjerne tenke høyt om småbarnsfamilienes valgfrihet. Han skulle aldri ha nevnt k-ordet. Antall debattprogram på TV og minutter på radio er nemlig ikke nok til å fylle den harme som oppstår når kontantstøtten bringes på bane.

Noen måneder før: partiet Venstre bestemmer seg for å gjøre helomvending. I fjor høst gikk de med på å støtte Høyre og Frp-budsjettet som økte kontantstøtten for dem som er hjemme med ettåringer. De var til og med fødselshjelper for ordningen i sin tid. Nå vil de kontantstøtten til livs.

Siden ordningen ble innført har den ikke vært nærmere sin død etter at Venstre varslet at er mot. Med Støres utspill kan det være i ferd med å snu. Arbeiderpartiet har angrepet ordningen lenge – men legg merke til dette: de fjernet den ikke helt i sin periode i regjering sist. Det er det en god grunn til.

Tirsdag kveld gikk mangeårig leder av kvinnenettverket i Arbeiderpartiet, Anniken Huitfeldt, i forsvar for Jonas Gahr Støres tenkning på NRK-programmet Aktuelt. Hun var nøye med å understreke at man ønsker å se på familiers valgfrihet for dem som har en ettåring i hus. Altså er kontantstøtte eller andre tiltak uaktuelt for barn over to år.

At Huitfeldt stiller opp som debattant mot dem hun vanligvis stiller seg på linje med, er et sterkt signal om at flere innad i Arbeiderpartiet mener at de selv har gått for langt i å moralisere over dem som ikke velger barnehage for ettåringen. Joda, det var merkelig å se Huitfeldt i tospann med Hareide. Og flere kommentatorer har bare avvist hele debatten som et frieri til KrF. Noen har sågar syrlig bemerket: vil Støre også tenke nytt om abort?

Det er selvsagt bare tøv. Arbeiderpartiet vil fjerne seg fra sitt rykte som påstår at de bare har ett svar på alle utfordringer. Aps leder vil ta tilbake begrepet «valgfrihet» fra høyresiden. For svaret for småbarnsfamilier fra venstresiden har bare vært det ene: barnehagen. Ap-politiker i Tromsø, Ragni Løkholm Ramberg, mener at dette er det eneste som skal være tilbudet fra staten. Alle som ønsker noe annet må betale for det selv. Der ligger det en forakt for dem som ikke vil velge som en selv. I tillegg framstår venstresiden som om de vil redde alle «som ikke vet bedre».

Det er med skylapper på man skyver kontantstøtten foran seg som en hemsko mot all likestillingspolitikk og integreringstiltak. Men vil de som står utenfor arbeidslivet,  automatisk få innpass når ettåringen blir sendt i barnehagen? Svaret er selvsagt nei. Derfor er andre tiltak viktigere å diskutere. Den sammensatte løsningen er så klart to barnehageopptak i året, full barnehagedekning, et åpent og inkluderende arbeidsliv og likelønn. De fleste vil velge barnehage og fulltids arbeid uansett.

Men så er spørsmålet: skal staten legge til rette for at mor eller far kan være hjemme med ettåringen? I en overgangsfase? I noen måneder?

Kanskje for ettåringen, sier Jonas Gahr Støre.  En slags overgangsfase har også Anniken Huitfeldt tatt til orde for tidligere. Aps leder av kvinnettverket i Nordland, Siv Larssen Aasvik, vil ta den debatten, men påpeker i et innlegg i Dagbladet onsdag at man kanskje ikke skal ta k-ordet i sin munn. Klokt. For det skaper blind harme. Kanskje kan man kalle det for tidskonto? Hensikten er uansett en vilje til å møte den mest hektiske oppstarten i en småbarnsfamilies liv – livet med ettåringen – med flere enn ett alternativ.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse