Annonse

Ordfører med nisse på lasset

Folk stemmer på Hjort, men får en nisse med på lasset. Den heter byrådet, som åpenbart ikke er så populært hos velgerne for tiden. Det er imidlertid de som sitter med makten og styrer.

Hvis valget blir en popularitetskonkurranse mellom gallionsfigurer, har demokratiet tapt. Og velgerne vet ikke hva de får.

Meningsmålingen fra Tromsø som Nordlys har publisert, har flere interessante sider ved seg. En av dem er selvsagt partimålingen som understreker den trenden vi har sett nasjonalt på flere målinger den siste uka. Høyre og Frp faller og Ap gjør et byks oppover. Faktisk taper de borgerlige så mye terreng at hadde målingen vært valgresultat, ville den borgerlige alliansen mest sannsynlig måttet fratre som byregjering.

Det er imidlertid ikke helt sikkert at det ville bli resultatet. Hvis man igjen tenker på dette som et mulig valgresultat, og legger sammen antallet representanter som Ap, Sp, SV, Rødt og MDG får, kommer man til 23 representanter. I kommunestyret i Tromsø har man flertall med 22 representanter. Slik sett kunne Sp med sin ene representant falle fra, og koalisjonen ville fortsatt ha flertall. Men det som legger kjelker i veien for en slik koalisjon, er splittelsen i synet på det parlamentariske styresettet som har blitt innført i kommunen.

Rødt er beinhardt mot lokal parlamentarisme, og har erklært at de vil ikke under noen omstendigheter være med å innsette et byråd i et parlamentarisk system. Hvis Rødt bryter ut med sine tre representanter, har ikke Ap og de andre noe flertall. Det samme vil for øvrig skje dersom MDG med sine to, ikke er komfortabel med å inngå i en slik allianse. Da er den eneste løsningen et mindretallsbyråd, enten med Ap eller Høyre som ledende parti. En slik situasjon kan fort oppstå om et års tid. Men det er langt dit fortsatt.

Mest interessant er likevel å holde ordførermålingen opp mot partimålingen. Den forteller nemlig at velgerne i Tromsø ikke ser noen sammenheng mellom ordfører og parti. Mens Jens Johan Hjort blir mer og mer populær, faller hans Høyre kraftig. Dersom velgerne ikke skjønner sammenhengen når de går til valg neste høst, kan historien gjenta seg.

Folk stemmer på Hjort, men får en nisse med på lasset. Den heter byrådet, som åpenbart ikke er så populært hos velgerne for tiden. Det er imidlertid de som sitter med makten og styrer. Ordføreren er i første rekke en representasjonsfigur. Hvis valget blir en popularitetskonkurranse mellom gallionsfigurer, har demokratiet tapt. Og velgerne vet ikke hva de får.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse