Annonse
PITEÅ: Nordlys var tilstede under fotballturneringa i Piteå forrige helg. Til venstre er Nordlys-medarbeider Ivan Ortegon i fullt arbeid med å streame en kamp direkte på nordlys.no. Nordlys sendte også direkte fra heisekranen da Tromsøbadet ble vist frem tidligere i sommer. Til høyre er prosjektleder Øystein Dale. Foto: David Nyvoll og Yngve Olsen Sæbbe

Med orkesterplass i sofaen

Hverdagen er ikke hva den engang var. Heldigvis

Og vi kommer til å fortsette. Rett og slett fordi levende bilder er noe seerne våre vil ha.

Jeg har ei datter på 13 år. Hun er som 13-åringer flest veldig knyttet til mobilen sin. Det går i bilder, korte tekster og stadig mer video. Streaming blir viktigere og viktigere. Hun ligger ofte i sofaen og ser på video etter video.

Når jeg forteller henne at faren var over 20 år før han fikk sin egen mobiltelefon, ser hun på meg som om jeg er fra en annen planet. At jeg i det hele tatt har klart å vokse opp uten internett, Instagram og Snapchat fremstår for henne som et mysterium. 

På samme måte som jeg syntes det var rart at mine foreldre klarte å vokse opp uten telefon og TV

Sagt på en annen måte: Verden går videre.

Mange bransjer har opplevd store endringer i det digitale skiftet som har akselerert siden smarttelefonenes inntog. Ikke minst bankene, der alle nå går rundt med banken i lomma, og mange bankansatte har funnet seg nye jobber.

Vi i mediebransjen har også merket store endringer. Når du leser akkurat denne teksten, er det faktisk størst sjanse for at du leser på en mobiltelefon. Det er nemlig den største plattformen til Nordlys, vesentlig større enn tradisjonell web på datamaskin.

De fleste artiklene hos oss i Nordlys er nå forbeholdt våre abonnenter. Det er i og for seg ikke noe nytt. Helt siden Nordlys ble etablert i 1902 har vi tatt betalt for innholdet vårt.

Det må vi i dag, og det må vi gjøre i fremtiden. Men vi har endret måten vi formidler innholdet vårt på. Fra papir med deadline en gang i døgnet, til digitale plattformer med konstante oppdateringer.

Vi i Nordlys føler at vi har vi har fulgt ganske godt med i timen. Så langt har vi taklet endringene. Men vi er ikke ferdige. Det blir vi aldri. Endringene kommer raskere og raskere.

Internasjonale trender peker i samme retning: Det er streaming av levende bilder som vokser raskest. Jeg trenger i og for seg ikke internasjonal forskning for å få dette bekreftet. Det holder å ta en titt på sofaen.

Dette forsøker vi i Nordlys å ta på alvor. Vi har rettigheter til alle kampene i PostNord-ligaen og sender alle kampene direkte.

Vi reiser til Funn Cup i Narvik og til Piteå Summer Games med kommentator og kameramann for å formidle idrettsgleden fra unge fotballspillere. Vi sender direkte fra ridestevner, demonstrasjoner og andre arrangementer. Og når det nye Tromsøbadet vises frem fra toppen av en heisekran, eller kommunen legger frem neste års budsjett, går det direkte ut på nordlys.no.

I sommer reiser vi til Norway Cup og sender direkte kamper der lokale lag er involvert, og folkelivet langs Arctic race kan du se direkte på nordlys.no. 

Og alt kan selvsagt sees på i vårt arkiv i ettertid, om du ikke får sett det live.

Dette er nytt for oss i Nordlys, og vi er langt fra feilfrie. Vi trør inn i ukjent terreng, og tramper av og til i salaten med begge beina. Det hender signalet forsvinner, enten på grunn av teknisk trøbbel, eller fordi vi knoter det til selv. 

Men vi lærer, og blir stadig bedre, føler vi selv i alle fall. Og vi kommer til å fortsette. Rett og slett fordi levende bilder er noe seerne våre vil ha. Det ser vi på tallene. 

Det gir nemlig vårt publikum en mulighet til å følge små og store hendelser direkte fra orkesterplass.

Og det kan du gjøre fra din egen sofa.

PS: Vi har selvsagt ikke glemt vårt opphav med tekst og bilder. Selv om vi nå satser mer på levende bilder, blir vi aldri noen TV-kanal. Fra høsten styrker vi til og med papirsatsinga med ett årsverk for å lage ei enda fyldigere papiravis. Men video er vanskelig å få inn i papiravisa. I alle fall inntil videre. Men hvem vet hva fremtiden bringer. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse