Annonse
UTDANNING: Semesterstart ved Universitetet i Tromsø. Her utdannes tusenvis, men de må ha en god jobb å gå til etterpå, hvis de skal bli i landsdelen. Foto: UiT/Lars Åke Andersen

Oslo og Akershus får jobbene

Veksten i arbeidsmarkedet i landet nå, går i gal retning.

Det siste året har to av tre nye jobber her i landet kommet i bare to fylker: Oslo og Akershus. Det viser en statistikk fra SSB, skriver Klassekampen. Fra 2013 til 2018 ble det skapt 91.000 nye jobber, 50.000 av dem i Oslo og Akershus. I årene før, fra 2006 til 2013 var tallet 246.000 nye jobber, hvorav 86.000 kom i Stor-Oslo.

Dette er alarmerende tall, sett fra andre regioner og distrikter. Til tross for uttalt politisk satsing på utflytting av arbeidsplasser fra Oslo, viser tallene at utviklingen går i stikk motsatt retning. For en fjerdedel av de nye arbeidsplassene, er i offentlig sektor.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik er bekymret over utviklingen i sysselsettingen, og mener den viser en distriktsfiendtlig regjering. Hun har et poeng, ikke minst fordi Høyre gikk høyt på banen for et par år siden, da partiet proklamerte mer utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo.

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Troms sa da at det var viktig å ta i bruk hele landet når det gjelder offentlig virksomhet. Det var også viktig at statlige arbeidsplasser ikke skulle bidra til å øke boligpresset ytterligere i Oslo og omegn.

Regjeringen kan vise til at norsk økonomi går godt, og vi i Nord-Norge kan være fornøyde med at landsdelen går så det suser. Men det er nå. Ser vi framover, er det mørke skyer i horisonten, for folketallsutviklingen er bekymringsfull. Nye arbeidsplasser, framfor alt kompetansearbeidsplasser, er avgjørende for å snu denne trenden. Skal landsdelen tiltrekke seg velutdannet ungdom, må disse tilbys jobber de er kvalifiserte for.

Det er her offentlige kompetansearbeidsplasser kommer inn. Disse er ikke konjunkturutsatte, og kan fungere utmerket i samhandling med det private næringsliv lokalt og regionalt.

Regjeringen har lovet nye oppgaver til de nye fylkene, inkludert sammenslåtte Troms og Finnmark. Utviklingen nå viser hvor viktig det er å overføre virksomhet ut av Oslo-gryta. Vi forventer at det følger handling med løftene. Veksten i arbeidsmarkedet i landet nå, går i gal retning.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse