Annonse
MARKEDS-LIBERALIST: Heidi Nordby Lunde fra Oslo er stortingsrepresentant for Høyre og leder i Oslo Høyre. Her fra et valgkamparrangement i Tromsø. Foto: Torje Dønnestad Johansen/Nordlys

Oslo Høyres evangelium

Oslo Høyre har mistet kontakten med norsk virkelighet.

Etter en måned med nedstengning av Norge dukker Heidi Nordby Lunde, Oslo-bloggeren som snublet inn på Stortinget, opp med et sterkt budskap på Politisk Kvarter hos NRK denne uka.

Nordby Lunde, som er leder i Oslo Høyre, sier krisepakkene fra Regjeringen redder ulønnsomme bedrifter. Konkurser hadde vært bedre, mener hun. Hun later også til å tro at mange foretrekker å være permitterte med sterkt reduserte inntekter, framfor å ha en jobb. For dette synet får hun støtte fra flere hold, ikke minst fra det ytterliggående nettstedet Resett, som roser henne for å ta et oppgjør med sosialisme og planøkonomi.

Oslo Høyre slipper nå sitt markedsliberalistiske budskap ut i det fri en situasjon der antallet arbeidsledige nærmer seg en halv million mennesker. Det fører til at Nordby Lunde og Oslo Høyre er minst like karikerte som en Oluf-vits er på Frogner. Og det viser at det er temmelig små sjanser for at Høyre blir et folkeparti i Norge, og at dagens høye oppslutning er forbigående.

Verre er det at ledige arbeidsfolk vil oppleve det som upassende å bli strammet opp av lederen i Oslo Høyre, i en tid med massearbeidsledighet og omfattende konkurser i hele Norge. Mange av de som nå mister jobben risikerer å ende opp med en levestandard som er kraftig redusert.

Denne type utspill bidrar bare til å øke motsetninger i samfunnet og svekke det politiske sentrum. Det skjer i en tid med behov for fellesskap og samlende løsninger.  Det motsatte alternativet er økt ulikhet, sosial uro og ustabilitet i landet.

Situasjonen for landet er nå alvorlig.  At investeringene i den norske olje-sektoren faller kraftig, er et illevarslende signal for både nasjonaløkonomi og sysselsetting.  

Vi trenger derfor en aktiv og medvirkende stat som tar ansvar for mennesker som har mistet jobben, og som bygger Norge opp på nytt. Særlig i Nord-Norge, der det spesielt er private småbedrifter og entreprenører av ulikt slag som står i fare for å bli radert ut.

Da er det nettopp å vise omsorg for markedet at staten sørger for at disse overlever i en helt ekstraordinær krise. Og vi tror politiske partier som målbærer dette, vil være de som vinner oppslutning.

Vi tror ikke dette er tiden for å heie på flere konkurser, slik Oslo Høyre gjør. Det er en medisin som betyr at store grupper mennesker i Norge overlates til seg selv og markedskreftenes vold.  Det er feil oppskrift for landet, og det er meget dårlig lederskap av Høyre.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse