Annonse
Nordnorsk symbolbruk kjennetegner ofte konferansen Nord i Sør i Oslo. Her fra fjorårets arrangement.

Til Oslo på tomgang

Mange i nord lar sjelden en god konferanse passere. Og aldri i Oslo.

I skrivende stund er rundt 300 personer påmeldt til konferansen Nord i Sør. Denne nordnorske begivenheten går av stabelen i Oslo tirsdag kommende uke. Og varer fra klokken 10 til klokken 17.

Arrangørene er NHO, Norsk olje & gass og SjømatNorge. Hva kan det være som lokker nordnorsk samfunnselite til Oslo denne dagen? Det må være noe virkelig stort på gang. Men de 300 har jo meldt seg på uten å vite hvem som skal levere budskapene. Halvparten av programpostene er ifølge konferansens hjemmeside, nemlig ikke fylt med innhold. Men på hjemmesiden kan jeg likevel se bilder av hele 26 foredragsholdere! Det ser altså ut til å være vesentlig flere foredragsholdere enn foredrag, noe som i seg selv er sensasjonelt.

Det kan også være at en arktisk festaften frister, med god mat og drikke. Det kan fort bli en fin kveld med kongekrabbe, reinsdyr, rødsei og multebær. Eller det kan være at de 300 nordlendingene synes det er fint å legge igjen en stor slump med penger hos et Radisson-hotell i Holbergs gate. I stedet for et hotell hjemme i Nord-Norge.

Selv om jeg forsøker å legge godviljen til, sliter jeg med å få tak i kjernen med Nord i Sør.  Engang i tiden handlet dette angivelig om fokus på reiseliv. Men når man ser på deltakerlisten er det få fra det små og mellomstore næringslivet som utgjør reiselivet i nord. Det er jo høysesong med nordlys og skikjøring, så de er kanskje opptatte med inntektsgivende arbeid.

I stedet finner vi en betydelig andel av deltakerne fra offentlig eller halvoffentlig sektor. De betaler ikke fra egen bunnlinje. Og flere av dem er folk som sjelden lar en god konferanse passere.  

Kan målet være at hovedstaden skal fatte interesse for Nord-Norge? Det har man jo ikke lyktes med, skal man dømme ut fra deltakerlisten. Statsministeren har ikke tid til å komme, og sender næringsministeren. Arbeiderpartiets leder kommer for å snakke om «Status Nord». Det er ikke uinteressant, men nyhetens interesse har det vel ikke. Og noen vil vel kunne innvende at status om nord best fremføres av noen som lever og bor i nord.

Nord i Sør ser derfor ut til å handle om å fly 300 nordlendinger til Oslo, der de tilbringer en hel dag i en konferansesal sammen med en del folk de trolig er på fornavn med, før de avslutter med en middag, etterfulgt av en overnatting på hotell. Og fly hjem neste dag.

Det kunne muligens stilt seg annerledes hvis disse 300 ikke lukket dørene bak seg på et hotell. Men dro ut for å møte makten i departementer, storting, regjeringen, organisasjoner. Som en slags studietur.

Min hensikt er ikke å drepe gleden ved mingling og den gode samtalen. Møteplasser og dialog har jo helt klart en verdi dersom man kan knytte nye forbindelser. Men her ser det jo faktisk ut til at man kommer til å treffe de samme man ofte møter på tilsvarende tilstelninger i nord.

Det er noe med signaleffekten som i alle fall fortjener en refleksjon. Det er kanskje litt dårlig gjort av arrangørene å lokke ordførere og rådmenn nordpå til å anvende skattebetalernes penger slik. Det er det ene.

Det andre er at det oser ikke akkurat nordnorsk selvtillit av det heller. Her bygger man opp under forestillingen om at Nord-Norge er så uendelig at langt unna at makta ikke kan komme til oss. Hadde det ikke vært bedre om vi snudde på flisa, og fikk Oslo til å komme til oss for å lytte og lære?  

Det er jo delte meninger om det meste nå for tiden. Og for egen del synes jeg Nord i Nord (eller Sør til Nord) klinger mye bedre enn Nord i Sør.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse