Annonse
Vi tar utfordringen og skal bidra til debatten – vi må kanskje tørre å «knuse noen egg» for å skape livsviktige arbeidsplasser i nord. For uten arbeidsplasser, er vi samer ingenting! skriver Nordkalottfolkets Vibeke Larsen.

For oss som er opptatt av andre ting enn Joikakaker

Også samiske samfunn forgubbes og tappes for folk. Uten arbeid flytter de unge, barn fødes ikke, skoler stenges og vi står uten livskraftige samfunn.

Jeg vil at mine barn og barnebarn skal få bo og leve i trygge og livskraftige samiske samfunn.

I kommentaren “Den samiske utfordringen” 4. mai gjorde Nordlys noe det samiske samfunnet ikke har vært gode nok til: Å utfordre oss på spørsmålet «ka ska vi lev av?» Den sjølkritikken må vi ta!

Regjeringens demografiutvalg har gitt oss skrifta på veggen. Også samiske samfunn forgubbes og tappes for folk. Uten arbeid flytter de unge, barn fødes ikke, skoler stenges og vi står uten livskraftige samfunn.

Skal den samiske kulturen, språkene og tradisjonskunnskapen utvikles og overleveres til kommende generasjoner, i all sin mangfoldighet, må vi ha livskraftige samiske bygder med sitt særpreg og sin identitet. Den mangfoldige samiske kulturen kan ikke samles mellom to permer. Den må leves i nåtid og den må leves ulikt fra plass til plass.

Dessverre bidrar NSR lite til det. Vern og konservering er gjennomgangsmelodien i en altfor øredøvende samisk samtale. Sånn svekkes erkjennelsen for det som coronakrisen kommer til å forsterke enda mer. At folk ha arbeid.

Og er det noe den intellektuelle eliten har lært oss de siste ukene, så er det at professorater er ingen redning for det samiske samfunnet. Vi sitter igjen med spaltevis av personangrep og definisjonskamp, men ingen forslag på hvordan samisk kultur skal holdes levende utenfor en akademisk debatt. Vi kan med andre ord ikke sende den samiske ungdommen til professoratene i byene, da får vi bare spaltevis av ingenting tilbake.

Nordkalottfolket ønsker sterkere satsning og fokus på næringsutvikling, innovasjon og bedriftsetableringer i distriktene i nord. Vi ønsker flere bedrifter basert på samisk særegen kultur. Innovasjonsevnen, infrastruktur, samferdsel og kompetanse i distriktene må styrkes. Bedriftsklynger må etableres og den samiske næringshagen utvides, gjerne i tett dialog med andre aktører. Sametingets kraft alene bærer ikke, det vet vi. Derfor blir det enda viktigere fremover å bygge allianser for utvikling av både næringsliv og samfunnsliv i distriktene.

Men fremfor alt tar vi utfordringen fra Nordlys. Vi lover å være en motvekt som snakker mer om arbeidsplasser innen samisk innovasjon, reiseliv, fiskeri, utmark og duodji. Vi skal være med og bråke om manglende flytilbud og skyhøye billettpriser i vår nordligste landsdel. Vi skal bidra til å sette fokus på manglende veier og annen infrastruktur i distriktene. Og vi skal bidra til debatten – vi må kanskje tørre å «knuse noen egg» for å skape livsviktige arbeidsplasser i nord. For uten arbeidsplasser, er vi samer ingenting!

Våre barn og barnebarn må gis en reell mulighet til å bo og leve i trygge og livskraftige samiske samfunn. Og da må vi satse på ryggraden i distriktssamfunnene – arbeidsplasser!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse