Annonse

Otium, eneste prioritet

Nordlys raljerer over hva de borgerlige ikke har fått til med seg selv som kilde. Da kan det gå galt.

Vi setter alle remmer og tøyler til for å få fortgang på Otium.

De borgerlige overtok styringen av Tromsø høsten 2011. Vi fikk da den trøstesløst vanskelige saken med Tromstun skole i fanget. Så kom Troms Kraft-saken på toppen av dette. Likevel gikk vi våren 2012 i gang med planleggingen av nye Otium. Dette ble et samarbeidsprosjekt mellom byrådsavdelingene for Helse og omsorg og finans.

Byrådet hadde forventet at det skulle ligge et forarbeid for Otium til grunn da vi tok over. Det gjorde det ikke. Dette var noe overraskende, sett i lys av at Arbeiderpartiets ordførerkandidat i midten av august 2007 kunne melde om at Tromsø skulle få Europas beste eldreomsorg.  Pressekonferansen var passende nok lagt Tromsøysund sykehjem, ved Otium i Tromsdalen. I løpet av pressekonferansen kunne byens kommende ordfører, Arild Hausberg, ikke love at nye Otium skulle stå klart i løpet av to år. Men han garanterte ferdigstillelse innen fire år. Det skjedde ikke.

Nordlys raljerer

En skulle likevel trodd at de var kommet et stykke på vei, våre forgjengere i politisk ledelse av Tromsø. At de hadde fått planlagt noe, at de hadde noe håndfast som vi kunne bygge videre på. Sannheten er imidlertid at det ble gjort begredelig lite for å bli Europamester. Det ble satt ned et utvalg i 2008, og Otium ble nevnt med en linje i investeringsbudsjettet. Vi har ikke funnet noe resultat av utvalgets arbeid annet enn at de så for seg mellom 50 og 70 sykehjemsplasser.

Nordlys raljerer på lederplass i fredagens avis over hva de mener de borgerlige ikke har fått til. De benytter seg selv som kilde, og da kan det gå galt – spesielt i saker om Otium. Den interesserte kan lete frem saken fra Pressens Faglige Utvalg hvor Nordlys i fjor høst ble felt som følge av brudd på Vær-Varsomplakaten. Nordlys hadde ikke dekning for hva de skrev, og de unnlot å gi byrådet samtidig kommentar. De ble vel bent ut sagt slaktet av PFU.

- Er utålmodige

Nye Otium kommer til å bli kommunens største investering, gjennom tidende. Vi vet at slike store prosjekter er kompliserte. Mye kan gå galt, og derfor må man være helt sikker på at planen er god, før man skal gå fra planleggingsfase til byggefase. Vi skal være ærlige på at hele prosessen har tatt lengre tid enn hva vi har håpet. Vi skulle helst ha vært i gang med byggingen nå. Få er så utålmodige som oss i denne saken.

Direkte feil

Det er imidlertid direkte feil, slik Nordlys påstår, at Otium er fire år forsinket. Vi har tidligere sagt at vi forventer ferdigstillelse i overgangen mellom 2016 og 2017. Vi ser nå at det kan drøye til 2018. Det er i verste fall halvannet års utsettelse. Det er ille, men vi bygger noe som skal fungere i 100 år. 

Så hvor står Otium nå? Der hvor de rødgrønne snakket om 70 sykehjemsplasser, har vi på det nærmeste fått ferdig planlagt 137 plasser. Det har vært gjennomført utallige møter om saken, vi har skisser og vi står i prinsippet klare for å trykke på startknappen. Vi har hyrt inn en ekstern prosjektledergruppe (Faveo) og disse melder tilbake om at det er enkelte sider ved prosjektet som bør ses på, en gang til.

Remmer og tøyler

Vi har dermed et valg. Vi kan renne til å sette i gang relativt raskt, eller vi kan bruke litt tid på å gå nøye gjennom prosjektet på nytt, slik anbefalingen er fra Faveo. Vi har valgt å gjøre det siste. Det har ikke minst sammenheng med Tromstunsaken. Kommunen tåler ikke en slik smell til.

Dette er en vanskelig sak for de borgerlige. Vi er av natur litt utålmodig. Vi ønsker resultater, og helst i går. Derfor vil det meste av annen investeringsplanlegging bli satt på vent inntil vi har en god fremdriftsplan å forholde oss til. Vi setter alle remmer og tøyler til for å få fortgang på Otium.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse