Annonse
UTGÅTT: Taxfree-hyllene på Gardermoen benyttes flittig. Ordningen er vanskelig å forsvare i dagens Norge.

Over og ut for taxfree

Taxfree-ordningen er kommet i spill etter at helsepolitikere i Arbeiderpartiet foreslo å legge den ned.

Tunge næringsinteresser prøver å påvirke utfallet av dragkampen om ordningen. Selskapet Travel Retail Norway har en eksklusiv kontrakt med Avinor om å stå for salget ved flyplassene. Bak Travel Retail Norway står blant andre det tyske storkonsernet Heinemann (50 %) og NorgesGruppen. I 2013 omsatte selskapet for 4,5 milliarder kroner med 252 millioner som resultat. Ifølge Dagens Næringsliv har eierne siden 2005 tatt ut utbytte på 1,2 milliarder kroner.

Vin- og brennevinsleverandørenes forening i Norge har også kommet på banen. De skyver hensynet til Vinmonopolet foran seg. Regjeringens politikk har flyttet salget ut fra Vinmonopolet og over til taxfree, grensehandling og smugling. Siv Jensen har tre ganger på rad etter at hun overtok Finansdepartementet gjort det mer attraktivt å handle alkohol på taxfree. Med Frp i regjering har vin og brennevin blitt dyrere, mens kvotene på taxfree er blitt mer sjenerøse. Dermed svekkes  Vinmonopolets rolle, påker foreningen.

Leverandørene snakker åpenbart for sin syke mor når de angriper taxfree-ordningen. Men hensynet til Vinmonopolet er likevel et gyldig argument. Med utmerket distribusjon, kompetent personale og kvalitet som ledetråd er Vinmonopolet rett og slett et velfungerende monopol. Det bør ikke uthules. Det er en interessant tanke å la statens utgiftstap fra taxfree, om lag fem milliarder kroner, i stedet gå til å senke avgiftene på polet. Det vil være mer rettferdig enn å premiere ensidig de som spenner setebeltet for å reise utenlands.

Når Arbeiderpartiets landsmøte åpner til helga, vil deler av LO mobilisere for fortsatt taxfree. Hensynet til Avinor og ulønnsomme flyplasser vil bli brukt. Noen vil sikkert også tenke at partiet kommer raskt ned fra 40-tallet på meningsmålingene hvis det angriper en populær ordning. Partiet bør innse at ordningen er en anakronisme. Nordmenn bør ha råd til å betale sin billige ouzo i Hellas uten å måtte handle avgiftsfri Absolut på vei hjem.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse