Annonse
ALDRI MER: Slik vil ikke trafikkbildet i Tromsø se ut når byrådet har gjennomført vedtaket om bymiljø fra Høyres landsmøte. Det blir et klima- og kommunikasjonsløft byen aldri har sett maken til.

Øyvind Hilmarsen, hører du?

Høyres landsmøte vedtok å sette bymiljø øverst på dagsorden. Nå venter vi på action fra byrådet i Tromsø.

Ernas bymiljøplan vil bety den største make-over i Tromsø noensinne.

Nå venter vi i spenning. Både Frp og Høyre har avholdt sine landsmøter. Stemningen har stått i taket hos begge to; de har badet i sin nyvunne regjeringsposisjon og vært så fornøyde, så fornøyde  med seg selv. Men det gjenstår altså å gjøre velgerne fornøyde. Det er kanskje betimelig å minne dem på at det er det som er oppgaven, det er velgerne som skal bli fornøyd, ikke først og fremst statsrådene og landsmøtedelegatene.

Men landsmøter er nå engang tungt preget av indremedisinsk sminking og politisk bloddoping. Det var vel det Erna Solberg drev på med da hun begikk et klimapolitisk krafttak for å rette opp en grusom feil fra regjerignsforhandlingene med Frp. Da kom de to partiene frem til en handlingsplan med åtte hovedsaker som regjeringen skal prioritere. Ingen av de åtte punktene handlet om klima. Erna og de andre forhandlerne for Høyre må ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket da de klarte å utarbeide en regjeringsplattform som ikke inneholdet klimatiltak som en av de prioriterte oppgavene for regjeringen. På landsmøtet skulle fadesen rettes opp, og statsministeren brukte over en tredjedel av landsmøtetalen til bare å snakke om klimapolitikken.

Jeg tror ikke de bruker så mye tid på klimapolitikk i byrådet i Tromsø. Å påstå dette er en råsjans jeg tar, for jeg vet jo like lite som alle andre om hva som foregår bak byrådets lukkede dører. Uansett må nå Høyre i byrådet heve ambisjonsnivået på klima opptil flere hakk. For partilandsmøtet fulgte opp Ernas lange marsj gjennom alle klimapolitikkens utfordringer med å vedta noen meget ambisiøse planer om hva som skal gjennomføres på feltet. Først og fremst skal bymiljø settes fremst på dagsorden. Øyvind Hilmarsen, hører du?

Byrådsleder Hilmarsen skal sannelig få noe å henge fingrene i når han nå straks må samle sine tropper for å gå i gang med en omfattende plan som har som siktemål å skape et bymiljø der klimautslippene er kraftig redusert. For Erna og landsmøtet har utstedt marsj-ordren. Den er vedtatt. Der tegner en kraftfull  satsing på kollektivtrafikk og ditto redusert personbilbruk. I tillegg skal det skapes et stort nett av gang- og sykkelstier. Ingen nye bolig- og næringsområder skal planlegges og realiseres uten at de er knyttet til et effektivt kollektivtilbud. Dette vil bli en trafikal revolusjon i bilbyen Tromsø. Her hvor vi verken har tog, trikk, bybane eller t-bane. Bare noen busser som strever med å holde rutetidene og i tillegg sliter med å karre seg opp bakkene på helt vanlig vinterføre. Disse erfaringene forteller med all tydelighet at denne byen trenger en mye mer effektiv transportteknologi for kolektivtrafikken. Ernas  bymiljøplan vil derfor bety den største make-overen i ishavsbyen noensinne. Byen vil ikke være til å kjenne igjen på kommunikasjonssiden når planen er gjennomført. Det er jo strålende nyheter for klimaet. Om landsmøtevedtaket har utløst jubelscener i  rådhuset, er jeg imidlertid mer usikker på.

Egentlig er jo det siste uvesentlig. Landsmøtets vedtak kan ikke ignoreres. De binder partiet og staker ut prioriteringene for de neste årene. Så, Øyvind, her er det bare å gå i gang. Jo før, jo heller. Jeg forstår selvsagt at du kanskje vil få litt trøbbel med dine venner i Frp, som elsker duften av diesel om morgenen og lyden av pigger mot asfalten. Men så få du jo på den andre siden full støtte fra Venstres mann i byrådet. Han er sikkert meget entusiastisk over de fremsynte vedtakene fra ditt partis landsmøte. Sammen har dere flertall i byrådet, så her er det bare å peise på.

Vi venter oss store ting fra dere i tiden som nå kommer, kjære byrådsleder.  Og  har du tenkt på dette: Bonusen med denne planen er jo at dere kommer til å feie Ap, SV og alle de andre små tegneseriepartiene av banen på den mest overlegne måten noen har sett siden Mike Tysons glansdager. Det blir en politisk knock out det vil stå om i historiebøkene. Her må dere ikke nøle. Vi venter i åndeløs spenning.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse