Annonse
Merkelig nok er det Tromsø Høyre og ikke biskop Berislav som har brakt det syndige inn i debatten, skriver Eduardo da Silva om innlegget fra Erlend Svardal Bøe og Håkon Vahl. Bildet ble tatt da Berislav Grgic ble innsatt som ny biskop i Tromsø stift i 2009. Foto: Torgrim Rath Olsen

Høyre-politikere på bærtur med kritikk av den katolske biskopen

Jeg tror faktisk at biskopens anliggende ligger nokså nær hva Høyre og andre konservative partier er opptatt av: grenseneoppgangen mellom det offentliges styring og enkeltmenneskets frihet.

Tromsø Høyres gruppeleder med drahjelp fra Harstad forsøker i et utslag av ren politisk opportunisme å slå politisk mynt på å angripe den katolske biskopen. Foranledningen er biskopens svarbrev vedrørende kommunens forslag til en «Handlingsplan for seksuelt mangfold».

I sin iver etter å være politisk korrekte, oppviser de to skribenter en urovekkende mangel på forståelse for andres synspunkter. Jeg vet ikke om man hadde forventet at en katolsk biskop skulle si ja og amen til ting som Den katolske kirke ikke er enig i?  Kirken er blitt invitert til å komme med innspill, og biskopen har gjort det. Så kan man ta hensyn til det eller la være. Verre er det ikke!

Men skal man absolutt argumentere mot det biskopen skriver, bør det vises et minimum av saklighet. Å hevde at biskopens uttalelser «setter oss og de ulike trossamfunnene mange skritt tilbake», er ren vås av beste årgang.

Den katolske kirke har utviklet en rekke læresetninger om seksualmoral. De retter seg primært mot alle kristne, og meg bekjent er de ikke så grunnleggende annerledes enn hva andre kirkesamfunn mener.

Homofili er selvsagt ingen synd. Merkelig nok er det Tromsø Høyre og ikke biskop Berislav som har brakt det syndige inn i debatten. Kirkens lære er at homofili er medfødt, men at homofil praksis er forkastelig. Nå er det viktig å huske at Den katolske kirke lærer at alle seksuelle handlinger skal foregå innenfor ekteskapelige rammer. Derfor er det ikke mulig for homofile å utfolde sin seksualitet. Det samme gjelder enker og enkemenn, skilte og separerte -  altså alle og enhver som ikke er gift. Man kan selvsagt finne det hele gammeldags eller tåpelig, men det er i det minste konsekvent. På den annen side er det opp til enhver katolikk å følge disse råd eller ikke. Mange toneangivende katolske teologer er uenige om noen av disse læresetningene, det samme gjelder millioner av katolikker verden over, meg selv inkludert.

Biskopens bekymring, som deles av mange, går primært i en annen retning. Det har ikke de to unge høyremenn oppfattet. Han er bekymret for at skoleverket brukes aktivt for å påvirke samfunnsutviklingen endimensjonalt. Dette burde de unge konservative si noe om. Jeg tror faktisk at biskopens anliggende ligger nokså nær hva Høyre og andre konservative partier er opptatt av: grenseneoppgangen mellom det offentliges styring og enkeltmenneskets frihet. I denne saken er det statens rolle vis-a-vis familien og kirken biskopen er bekymret for. Han advarer mot totalitære tendenser forkledd som noe annet. Det er egentlig det saken dreier seg om.

De to Høyre-koryfeer har havnet på glatt is og er på bærtur samtidig.  Sånn kan det gå når man ikke kjenner terrenget man beveger seg i.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse