Annonse
Illustrasjonsfoto: Colourbox

På en tur til Bulgaria, med finnmarkinger i samme reiseselskap, så skulle jeg helst hatt et hull i bakken å hoppe ned i.

«En fin ting med finnmarkinger i Syden er at de er gode tipsere. Samtidig fortjener antagelig servitøren en hel del tips etter å ha måttet lide seg gjennom talen om hvor fælt alt er i Norge, og hvor bra det er i Hellas.»

Ferien står for døren, og med den «sommeren» vi har hatt til nå, så er det nok mange som har tenkt seg til Syden. Syden er, som alle vet, Sør-Europa, med unntak av Nice. Av en eller annen grunn sier ikke folk at de har vært i Syden om de har vært i Nice. Da har de faktisk vært i NICE! Men ellers er både Italia, Hellas, Spania, Portugal. Kroatia, Bulgaria og Tyrkia «Syden». Det er ikke så viktig hvor man var – poenget er at det er sol og det er billig.

Finnmarkinger er av de hyggeligste mennesker som finnes. Gjestfrie, åpne, morsomme og, har jeg hørt, selvironiske. Akkurat slik er italienerne også. Når man møter dem i Italia vel å merke! Utenfor Italia så er de selvgode, brautende, storforlangende og verdensmestere. Akkurat slik finnmarkingene er i Syden.

Det har hendt at jeg har latt som jeg var finsk. Jeg skjemmes ikke over det heller. Når jeg har havnet på samme pub som skrålende finnmarkinger, så har jeg ofte helst sett at verken de eller betjeningen vet at jeg er norsk.

Hvorfor kan dere ikke lære litt engelsk? Eller enda bedre, litt av språket i det landet dere besøker? Servitøren forstår ikke «KOKTE POTETER» noe bedre selv om du roper det, eller snakker saktere og saktere. Som oftest har de ikke dette i Syden heller – ikke engang på Viking restaurant. Og om du skulle ha fått med deg «una cerveza», så ikke sleng på en «jævla degos». Reisefølget ditt synes kanskje det er hysterisk artig, men «degos» er et ord hele verden kan. Trøsten er at cervezaen du får kommer til å inneholde mer enn bare øl.

Og dette med å fortelle alle som gidder å høre på: Turister fra andre land, kelnerne, eller en tilfeldig forbipasserende om hvor dyrt alt er i Norge. Hva er det? For i det samme øyeblikket som du har fortalt at du betaler 10 Euro for en pils ute, så forteller du videre at månedslønnen din er 5000 Euro. Er det et kompliment til bulgarerens langt enklere livsførsel? Et apropos til spanjolens femtedel av din lønn, mens veldig mye av matvarene koster det samme som hos oss?

Jeg blir ikke ofte flau. Ikke på egne vegne, og slett ikke på andres. Men på en tur til Bulgaria, med finnmarkinger i samme reiseselskap, så skulle jeg helst hatt et hull i bakken å hoppe ned i.

På en såkalt «bulgarsk aften» betaler man en bestemt sum, og da inngår bussing, mat, lokal vin og underholdning. Og en flaske vann. Kvelden var trivelig den, og det var folk fra alle land og verdensdeler på showet. Men da det ble annonsert for finnmarkingene at bussen skulle gå, så ilte de til vintønnene for å fylle de tomme vannflaskene. Med vin… Franskmennene måpte, personalet konfererte og selv de gjerrige svenskene i det ene hjørnet tisket. Verdens rikeste land. Folk med 5000 Euro i måneden. Men man tusker til seg en vannflaske med vin.

En fin ting med finnmarkinger i Syden er at de er gode tipsere. Samtidig fortjener antagelig servitøren en hel del tips etter å ha måttet lide seg gjennom talen om hvor fælt alt er i Norge, og hvor bra det er i Hellas. Etter å ha forsøkt å hysje dere litt ned så andre får matro (de eneste andre like høyrøstede er amerikanere og bergensere), og forsøkt å spøke bort vitsene deres om at grekernes latskap er årsaken til at landet er på randen av konkurs. Etter at han selv har vært på jobb i 14 timer døgnet, den fjerde måneden på rad. Han fortjener de 2 euroene.

Så er det klagingen på maten, på tempoet, på utvalget i butikkene, på at det er to køer på flyplassen (en for deg selv, og en annen der du må levere koffertene), på smale veier og på innkasterne. Av og til så skulle man tro det var VM i sutring. Er dere ikke på ferie? Om alt skal være som hjemme, hvorfor blir dere ikke bare hjemme? Eller drar til Piteå?

Når du drar til Syden i sommer. Se deg litt rundt. Lytt mer enn du snakker.

Det er aldri dumt å se oss selv utenfra av og til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse