Annonse
I januar i år tok partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Bjørnar Skjæran med seg Ap-ledelsen på  rundreise i Nord-Norge. Der var hovedspørsmålet hva partiet skal gjøre for å vinne tilbake velgere i nord fram mot valget i 2021.  Foto: Fritz Hansen/Fremover

På kant med både by og land

Arbeiderpartiet er i konflikt med både Nord-Norge og hovedstaden.

I forrige uke gikk Arbeiderpartiet sammen med Høyre og sa nei til et prinsippvedtak om jernbane i Nord-Norge. Denne uka går Arbeiderpartiet sammen med Høyre for å sikre ny motorvei gjennom Bærum, ifølge NRK med en sluttsum på mellom 50 og 60 milliarder kroner.

I tillegg vil Arbeiderpartiet sammen med Høyre sikre flertall for regjeringskvartalet, det nye palasset for statens byråkrater i Oslo.  Et prosjekt som preges av hemmelighold og uklare byggekostnader. Det eneste Arbeiderpartiet vet sikkert før man har sluttet seg til dette, er ifølge partiets talsperson Stein Erik Lauvås at det vil koste “mange, mange milliarder.”

Når det gjelder Nord-Norgebanen er det partiets tillitsvalgte og fylkeslag i Nord-Norge som blir overkjørt. I tilfellet regjeringskvartalet og E18 er det Oslo Ap som ikke blir lyttet til.  Av hensyn til bylufta, klimaet og pengebruken har Oslo Ap sagt tvert nei til motorveien.

Men Ap under Støre ser ut til å ha svært få begrensninger når det gjelder å bruke enorme summer fra fellesskapet til investeringer i Oslo.  Å skaffe midler til store prosjekter i nord, er langt vanskeligere. Det finnes ikke noe sånt som egne penger til Nord-Norgebanen, kunne Arbeiderpartiets mann i Transportkomiteen, Sverre Myrli, erklære da Stortinget diskuterte Nord-Norgebanen for to uker siden. Slike uttalelser er det en viss symbolkraft i, sett i lys av hva Ap samtidig finner rom for å bruke skattepenger på i Oslo og omegn.

Dagens utgave av Arbeiderpartiet ser ut til å miste bakkekontakt med både med by og land. På den ene siden er grepet på Nord-Norge i ferd med å glippe, på den andre siden har man havnet i åpen konflikt med Norges hovedstad, og en av partiets få nasjonale kapasiteter, den markante byrådslederen Raymond Johansen.

I Nord-Norge vil velgerne merke seg hvor Ap går sammen med regjeringen for å sikre flertall. Spørsmålet er hvor Jonas Gahr Støre planlegger å hente sine velgere ved stortingsvalget om ett år. For de siste ukene ser partilederen faktisk ut til å ha klart det kunststykket det er å havne på kant med Aps velgere både i Oslo og i Nord-Norge.

Partiet sliter med å forstå dybden i protestene ved de siste valgene. Det ser definitivt ikke lyst ut for et parti som har hatt for vane å appellere til brede velgergrupper, både i Oslo og i den nordligste landsdelen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse