Annonse
SAMMEN FOR TOG: Torgeir Knag Fylkesnes fra SV og Per-Willy Amundsen fra Frp har funnet sammen, og skal kjempe for å få jernbane lengre opp i Nord-Norge. Foto: Eskil Mehren

På rett spor

Når to krasse politiske motstandere finner hverandre, mener de alvor.

Det er alltid verdt å legge merke til når to politiske «fiender» finner sammen om en sak. I barnehageforliket var mye gjort da SV og Frp var enige.

Det er jo nesten ikke til å tro. Per-Willy Amundsen fra Fremskrittspartiet, har funnet tonen med den venstreradikale Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

Det eneste de har hatt til felles tidligere er at de er innvalgt på Stortinget fra Troms.

Det er disse to usannsynlige samarbeidspartnere, som nå tar spørsmålet om den etterlengtede Nord-Norge-banen til et nasjonalt politisk nivå. I et privat forslag oversendt Stortinget ber representantene nasjonalforsamlingen om å instruere regjeringen til å starte realiseringen av Nord-Norge-banen, det skriver VG.

Nå er det ikke valgkamp lengre. Politikere som sier de er for noe i en valgkamp, har en tendens til å fordufte som sola gjør i mørketida i nord.

Nå vil SV-eren og Frp-erens private forslag røyke fram hvem som virkelig støtter det folkelige kravet om en landsdekkende jernbane.

Hva mener egentlig Senterpartiet? Vil Arbeiderpartiet følge på og gjenreise seg som Nord-Norges parti?

Det er alltid verdt å legge merke til når to politiske «fiender» finner sammen om en sak. I barnehageforliket var mye gjort da SV og Frp var enige. 

I det stille jobber Per Willy Amundsen iherdig med å snu situasjonsforståelsen i sitt eget regjeringsparti. Han opplever det som en modningsprosess, sier han til VG.

Forslaget sendes først til Samferdselskomiteen, før den behandles i Stortinget. Mest sannsynlig lengre utpå vårparten i februar eller mars.

Etter den hete jernbanedebatt i sommer og tidlig høst, kjølnet det litt etter valgkampen. Nye ordførere har funnet seg til rette i posisjoner, nye fylkesting kjøres inn. Tiden til å løfte blikket til de store sakene har vært knapp.

Et samferdselsprosjekt som er viktig for en region er avhengig av regional støtte. Derfor er det også så synd at NHO Arktis er så konservativ i sin omtale av behovet for en jernbane. Her er det ingen ambisjoner på vegne av framtiden, heller et klamt grep om et premiss som er helt feil.

Premisset handler om at det vil bli mindre til vei i nord, om det bygges en jernbane. Det er et feilaktig premiss, for potten til jernbane og potten til vei er to forskjellige budsjetter. Nord-Norge har fått sin del av potten til vei, men Troms og Finnmark har aldri nytt av potten til jernbane.

Men forslaget fra Amundsen og Knag Fylkesnes er bevis på at det jobbes aktivt i kulissene. Nå kan Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum bli fanget av signalene de har gitt, selv om de ikke har vært bombastiske for en Nord-Norge-bane.

Frp sitter i tillegg i regjering og må tåle den ekstra belastningen av å trosse sine regjeringspartnere, om Amundsen og flere av hans partikolleger stemmer for forslaget.

Det er samtidig gode forhold som taler for at flere blir med på forslaget:

Arbeiderpartiet skal reise seg i nord. Ap-leder Jonas Gahr Støre har langt på vei bekreftet at han er for en Nord-Norge-bane.

Hvis Senterpartiet stemmer mot Nord-Norge-banen har de ikke forstått mye av den politiske bølgen som har gitt de rekordoppslutning i år.

Teller man med støtte fra MDG og Rødt, mangler duoen fra Frp og SV bare tre stemmer i Stortinget for å få flertall på 85 representanter for forslaget. Spørsmålet er hva Troms-politikeren fra Høyre vil foreta seg. Blir Kent Gudmundsen mannen fra nord, som risikerer å måtte følge statsminister Erna Solberg og stemmer mot forslaget?

I så fall er han en modig mann. Men med feil sak.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse