Annonse
Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland (innfelt) tror påtroppende Helse Nord-sjef Cecilie Daae får en tøff jobb å overta etter avtroppende leder Lars Vorland. Foto: Tom Melby

"På sin lavmælte måte har Vorland beholdt integriteten"

Stillingen som toppsjef i Helse Nord er selve «jobben fra helvete». Det er bare ufred å hente, uansett hvilken retning du snur deg. Hylekoret er alltid større enn hallelujakoret. Fredag har Lars Vorland sin siste arbeidsdag. Mandag overtar Cecilie Daae.

La det være klart: Hun vil få det betydelig tøffere enn det Vorland har hatt siden 2004.

Ingen institusjoner påvirker nordlendingens liv mer enn Helse Nord. De fleste av oss er kunder allerede. De øvrige blir det.

Helseforetakets formål er å yte gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, uavhengig av alder, kjønn, bosted, økonomi og etnisk bakgrunn. Det krevende oppdraget utføres i en landsdel som utgjør 45 prosent av Norges areal, men bare huser 9 prosent av befolkningen. Det er langt mellom folk, hus og kommunikasjoner i en klimautsatt region som er lengre enn avstanden Oslo-Paris. Og der det er flere interessemotsetninger enn folk.

Helse Nord er Nord-Norges største arbeidsgiver med omlag 19 000 ansatte og en årlig omsetning på rundt 17 milliarder kroner. I tillegg kjøpes tjenester for 4-5 milliarder. 11 luftambullanser /fly/helikopter), 123 bilambulanser og 13 båtambulanser inngår i akuttberedskapen. Helse Nord er landsdelens største «reisebyrå» og bruker omlag 700 millioner kroner på pasienttransport.

Lars Vorland har hatt en stri tørn. Han har stått i mange konfliktsaker. Indre og ytre press har vært stort. Spesielt har det samkjørte trøkket fra Nordlys og det medisinske miljøet ved UNN i Tromsø vært en belastning.

Han har likevel stått støtt og nyter stor respekt hos fagfolk. Han har vært en garantist for desentraliserte helsetjenester. På sin lavmælte måte har han beholdt integriteten og dokumentert gjennomføringskraft. Eksempelvis da PCI-tilbudet i Nordland endelig ble vedtatt. Først og fremst vil byggingen av mange nye sykehus stå igjen som monumenter over hans tid.

Påtroppende sjef Cecilie Daae møter to store utfordringer på vei inn døra. Den største heter økonomi.

Økte kostnader til investering og drift av nye sykehus vil spise mye av kapitalen som i dag går til operative helseformål. I tillegg vil nedgangen i folketall redusere tilskuddene til Helse Nord med opp til 50 millioner kroner i året. Det skjer samtidig som befolkningen blir eldre og behovene for helsetjenester øker.

Den andre utfordringen handler om å bygge lag. Indre og ytre strid for åpen scene har lagt igjen et inntrykk av et helseforetak i dyp og alvorlig krise. Det til tross for at det meste fungerer utmerket for pasientene.

Cecilie Daae betegnes som et skup i stillingen som Helse Nord-sjef. Hun kommer fra jobben som direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Som DSB-direktør har hun blant annet håndtert ekstremvær og angrep i cyberspace. Begge deler kommer godt med når hun både må kutte betydelige kostnader og bygge nye broer mellom mellom sterke sykehusmiljøer, med markante og til tider aggresive talspersoner.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse