Annonse

På tide å legge langtidsplanen: Tromsø bør erstatte Holmenkollen

Er det liv laga for et nasjonalanlegg for skisporten midt i et stadig varmere Oslo?

Sist helg gikk et tusentalls av unge langrennsløpere norgescupen for juniorer i Holmenkollen.

Det var idrettsglede, innsats og store prestasjoner. Men bildene av skiforholdene i vårt ærverdige nasjonalanlegg var et trist skue:

På en tynn snøtrasé av resterende kunstsnø kjempet løperne seg gjennom løypa med barmarksskog som kulisse. Den tynne snøflekken var full av søle og slaps.

Arrangøren forteller meg at det var lagt ned en solid dugnadsinnsats lokalt og fra Oslo kommune for å i det hele tatt få til rennet. Det samme løftet må til for å berge den tradisjonsrike Kollen-helga om to uker. Hvis det i det hele tatt er mulig. Kunstsnø-lagrene i Oslo kommune er nesten tømt.

Klimaet i endring. Sesongene varierer kraftig fra år til år, slik har det alltid vært, og i år har vært en særdeles mild og snøfattig vinter i Sør-Norge. Det kan snu seg til neste vinter.

I det større bildet blir det varmere og mer snøfattig på den kanten av kloden vi bor på. En utvikling vi forsøker å bremse og stanse, men det er et faktum. Det er en vond realitet å ta innover seg og snakke om.

Det er derfor på tide å stikke fingeren i jorda og gjøre noen langsiktige, strategiske valg rundt nasjonalsporten vår - og hvordan Norge fortsatt skal spille en sterk rolle i internasjonal langrennssport i fremtiden.

For det vil fortsatt finnes snø i Norge, og Norge vil fortsatt være en skinasjon i mange tiår fremover i tid.

Men er det liv laga for et nasjonalanlegg for skisporten midt i vår stadig varmere hovedstad i sør?

Diskusjonen bør komme om Holmenkollen bør byttes ut som vår internasjonale skiarena i et langsiktig perspektiv. Om de fremtidige store investeringene og planene for et nasjonalanlegg bør legges i helt andre deler av landet vårt.

Holmenkollen har en svært rik og lang historie i norsk idrett.

Vi har hatt andre sterke, langvarige institusjoner rundt omkring i landet som har kommet - og gått. Nå jobber dessverre klimarealitene mot vårt nasjonalanlegg for vintersport.

Langrennssporten i Norge står sterkt, blant annet med brede og driftige miljøer på Østlandet. Den vil ikke dø med det første.

Det har lenge vært en trend at miljøene for de hardtsatsende trekkes mot mer snøsikre områder som Meråker i Trøndelag og Lillehammer-regionen.

Trondheim og Lillehammer har også praktfulle vintersportsanlegg som jevnlig arrangerer internasjonale konkurranser.

I fremtiden må trolig unge skiløpere i sentrale søk i enda større grad flytte på seg i en satsingsfase av karrieren, for å få bedre skimuligheter utenfor døra. Kunstsnø er dyrt og lite bærekraftig i hverdagen.

Dersom man legger en langsiktig strategi om å fase ut Holmenkollen som et internasjonalt toppanlegg for langrenn og skiskyting, så bør alternativet være i andre enden av norgeskartet.

I Nord-Norge er ikke solide snøvintre truet i overskuelig fremtid. I Tromsø har man byen, publikum, infrastrukturen og overnattingsplassene til å være vertskap for store begivenheter.

I Tromsøs skimiljøer kan man jobbe enda pågående enn i dag for å ta på seg større arrangementer med lavere prestisjefaktor enn verdenscup og VM, som f.eks. nasjonale juniormesterskap. Det vil bygge arrangementskompetanse og velvilje.

Så kan den store belønningen vente 15-20 år frem i tid, med ny hovedstadsstatus i norsk langrennssport.

Nord-Norge er hittil ikke engang er avspist med smuler når gjelder internasjonale arenaer og arrangementer for idrett. Langrennssporten er godt posisjonert for å stå fremst i en endring her.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse