Annonse
Áisaroaivi kapell i Kvalsund. Foto: Travel Finnmark

På tide å legge ned Samemisjonen?

Det blir ikke påskegudstjeneste i Áisaroaivi kapell i Kvalsund i år fordi Samemisjonen ikke tillater at homoliberale prester i bygningene de eier.

Hvorfor har vi idet hele tatt har noe som heter Samemisjonen i 2018?

Jeg mener denne saken aktualiserer et helt grunnleggende spørsmål; hvorfor har vi idet hele tatt har noe som heter Samemisjonen i 2018?

Norges Finnemisjon ble opprettet 1888, og i 130 år har organisasjonen som i dag går under navnet Norges Samemisjon drevet misjonsarbeid blant samer. Det samiske folket måtte få høre og lese Guds ord på samisk. Organisasjonen har bygget opp og eier kapeller flere steder i samiske områder.

Nå er altså misjonen i medias søkelys fordi prest Jon Arne Tandberg ikke får holde den tradisjonelle påskegudstjenesten i Áisaroaivi kapell på grunn av hans liberale holdninger i spørsmål om homofili. 

Dette er imidlertid ikke første gangen Samemisjonen demonstrerer sitt verdisyn. I 2016 nektet de sogneprest Franziska Förster i Karasjok å holde en gudstjenste i Láhploappal kapell i Kautokeino kommune. Sognepresten var nemlig kvinne, og slikt aksepteres ikke i Norges Samemisjon.

Sápmi har ikke behov for å bli misjonert med slike verdikonservative holdninger. Vi har faktisk ikke behov for å bli misjonert i det hele tatt.

For meg blir det veldig tydelig hvordan organisasjonen er utdatert når de er på kollisjonskurs med samfunnet i slike sentrale verdispørsmål. Men det får meg også til å lure på hvorfor det i det hele tatt eksisterer en organisasjon i 2018 som gjennom navnet sitt kommuniserer at de skal jobbe for å kristne et urfolk. Smak på navnet: Norges Samemisjon. Landet Norge sin innsats for å misjonere sitt urfolk til den kristne tro.

Om ikke annet så bærer organisasjonen et ærlig navn som ikke skjuler noe. Men likevel, det å skulle misjonere det samiske folket et er like utdatert formål som holdningene Samemisjonen forfekter. Hvis misjonering av mitt folk ikke er virksomheten, så er det greit men da bør de vurdere et navneskifte.

Men, hvis Samemisjonen enda driver misjon med oss målgruppe så mener jeg at de bør pakke sammen sakene og forlate våre lokalsamfunn, for den slags virksomhet trengs ikke 2018. De kirkelige bygningene de eier kan de vurdere å gi i gave til Den norske kirke eller til lokale menigheter.

Eller kanskje til snøskuterforeningen i Hammerfest og Kvalsund? De tar nemlig ansvar og arrangerer utegudstjeneste i Kvalsund, slik at folket der likevel får feire påska slik de bruker. Herved sendes en stor takk og varm påskehilsen til dem. God påske!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse