Annonse

På tide å lukke debatten om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja

Det virker som et forsøk på å piske en død hest når Høyres programkomité og Kjell Gievær i Petro Arctic igjen vil løfte debatten om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. For Norges befolkning har sagt klart ifra – vi vil ikke ha oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. I nord er motstanden enda større. Det er på tide at Høyre og oljeindustrien innser at slaget om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja er tapt. Og at det for en gangs skyld var havet og folket som gikk seirende ut.

Vi skal ikke ha noen konsekvensutredning

Det er ingen havområder vi har like mye kunnskap om som Lofoten, Vesterålen og Senja. Her finner vi verdens største kaldtvannskorallrev, og fastlands-Europas største sjøfuglkoloni.

Lofoten, Vesterålen og Senja er ett av de mest hvalrike områdene langs kysten vår. Den eneste grunnen til at oljelobbyen ønsker seg en konsekvensutredning er fordi de vet at det er det første steget på veien mot faktisk oljeboring. Kunnskapen om at det ikke er verdt det har vi allerede.

Oljen gjør Norge til klimaversting

Altfor lenge har oljeindustrien snodd seg unna klimaansvaret sitt. Utslippene fra olje og gass har økt med 70 prosent de siste 30 årene, mens andre sektorer har måttet kutte sine utslipp. Olje og gass er en klimaversting i Norge, men de virkelig store utslippene regnes ikke engang inn i vårt klimaregnskap. Eksporten vår av olje og gass fører nemlig med seg ti ganger så store utslipp i utlandet. Det gjør Norge til verdens sjuende største eksportør av klimagassutslipp. Om vi skal klare å løse klimakrisen har vi ikke råd til å gi oljelobbyen frikort lenger. De må bli med på klimadugnaden som alle oss andre.

Høyres klimapolitikk er på ville veier

Petro Arctic prøver å male et bilde av at alt går så dårlig i Lofoten, Vesterålen og Senja. Men det skinner klart gjennom at det egentlig er deres egne interesser de er bekymret for, og ikke arbeidsplasser i regionen. Langt mer bekymringsverdig er det når Høyre snakker varmt om omstilling, men ikke skjønner at verden ikke tåler oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

For å nå klimamålene våre er vi nødt til å kutte utslippene våre drastisk. Men i Høyres forslag til partiprogram trumfer oljeinteressene klimapolitikken gang på gang. Det letteste stedet å begynne er å droppe planene om oljeboring i våre mest sårbare og verdifulle havområder. I stedet presenterer Høyre nok et program med tannløs klimapolitikk.

Det kommer aldri til å bli noe oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Høyre tar klimadebatten baklengs inn i framtida ved å foreslå en omkamp om oljeboring her. Det burde de holdt seg for gode for.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse