Annonse
FEIRER: Iver Martens er leder for aksjonsgruppa Bevar Finnheia. Lørdag serverte de blåbærvafler fra Finnheia i Storgata. Her sammen med Christin Cunn med gitar og Valentin Manz (bak til venstre) Foto: Michael Miller

På tide å roe ned

Vinnerne i Arctic Center-saken, aksjonsgruppen «Bevar Finnheia» møttes lørdag på torget i Tromsø for å feire seieren etter å fått fullt gjennomslag på representantskapsmøtet i Arbeiderpartiet.

På arrangementet lørdag var budskapet at de rekker ut en hånd til byen. Det er fare for at metoden bidrar til det motsatte. Aksjonistene varsler blant annet at de skal sende postkort til ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Det tyder på fravær av fingerspitzgefühl. Ordføreren har vært inhabil i behandlingen av saken, men som privatperson er han jo påført et tap på flere millioner kroner. Det samme gjelder broren, Knut Wilhelmsen.

At det er ulike syn i en sak skal man ha respekt for. Men man bør likevel ha forståelse for næringsdrivende som har brukt egne midler i et prosjekt i den tro at det skulle realiseres. Investeringene er blant annet gjort fordi kommunen selv vedtok en ekspropriasjon i området, der grunneierne ble kjøpt ut av Arctic Center-eierne. Dette er penger som nå er tapt, og som i verste fall kan føre til økonomiske krav mot kommunen.

Da kan det nok være lurt av Finnheia-aksjonen å ikke hovere og gå stillere i dørene. Aksjonistene som nå har stanset byggingen av et hytte- og alpinanlegg har selvfølgelig god grunn til å være fornøyde. De har lyktes med å presse Arbeiderpartiet i kne, men en meningsmåling i april viser at de ikke har et flertall i byen bak seg.

Det er et bakteppe som kaller på ansvarlighet og modenhet, ikke en opptreden som skaper enda skarpere fronter. Da er stunt som det vi kunne se i Storgata lørdag, ikke noe godt bidrag til forsoning.

Arctic Center har skapt et sterkt engasjement. På mange måter er det sunt for demokratiet, på den annen side ser man tydelige tendenser til å ovedrive sakens betydning. Det er naturligvis ikke et «være eller ikke-være» for Tromsø. Derimot er det - på godt og vondt - et forvarsel om store politiske bevegelser på grunn av klimasaken.

Uansett ståsted må man unngå skape sår som ikke gror. Vår oppfordring til aksjonistene i Bevar Finnheia er derfor som følger: Demp retorikken og bruken av virkemidler.

Det er helt unødvendig å bidra til å piske opp enda mer splittelse. Vi skal bo og leve sammen i Tromsø også etter dette.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse