Annonse
ENIGE: Fra det første forhandlingsmøtet i Tromsø i november. Siden sto forhandlingene i stampe, inntil en avtale ble signert torsdag kveld.

På tide å roe gemyttene

Avtalen mellom Troms og Finnmark er ferdigforhandlet. Begge parter fikk noen seire og noen tap. Vi ser nå at Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå inntar en meget konstruktiv tilnærming. Han ser store muligheter i det tilførte ansvaret for FOT-rutenettet og fiskerihavnene, og ser at Vadsø kan lykkes også i fortsettelsen. Det er svært fornuftig å innta en slik holdning. Da blir man bedre hørt i fortsettelsen når viktige oppgaver skal fordeles, og store avgjørelser skal tas.

Samtidig må man selvsagt ha stor respekt for skuffelsen og frykten for hva som nå skjer for Vadsø og Øst-Finnmark. Det er åpenbart at det kan ligge utfordringer i tiden som kommer. Det kommer til å bli endringer, men det er gledelig at Vadsø tross alt har fått relativt bra betalt i avtalen, og at man ikke får en rasering av miljøet der. Resultatet kan vise seg å bli bra til slutt, som ordføreren påpeker.

Å gå ut og slakte sin partifelle som Wenche Pedersen har gjort ved å idiotforklare Ragnhild Vassvik er lite konstruktivt. Det er uhørt oppførsel og det er fullt forståelig at mange reagerer på slike uttalelser. Når fylkesordføreren har valgt å skygge unna kommentarfeltene det siste døgnet sier det litt om trøkket mot henne. Personsjikane bør man under alle omstendigheter holde seg for gode til. En oppisking av stemningen er ingen tjent med, og det gir et dårlig grunnlag for det viktige arbeidet som nå skal gjøres med å gjennomføre sammenslåingen.

Å være trassig, trampe i bakken og tro at man skal oppnå noe med det er ikke rett strategi. Finnmark har i forhandlingene hatt et utgangspunkt som man ikke har nådd frem med. Da ble det et kompromiss med noen seiere og noen tap. Det virker som at Vassvik har klart å få ut så mye som mulig i forhandlingene. Hun fikk etter eget sigende også veldig klare beskjeder fra sentralt hold om at resultatet ikke kom til å bli noe bedre ved å ta et brudd. Forhandlingsdelegasjonen har rett og slett gjort det de har kunnet.

Det er nå viktig at man ikke bare ser problemene, men også ser løsningene. Vi ser blant annet at sametingspresident Aili Keskitalo uttrykker optimisme for tiden som kommer og synes kritikken mot Vassvik er urimelig. Keskitalo påpeker blant annet at Troms har vært et foregangsfylke i dialogen med Sametinget. Også innenfor næringslivet har mange tro på en god og balansert løsning for det nye Troms og Finnmark

Når vi leser 2020 på kalenderen er vi et samlet fylke med Troms og Finnmark. Den nye regionen kommer til å bli en skikkelig knyttneve selv i nasjonal målestokk. Sammenslåingen av universitetet og Høgskolen i Finnmark har vært svært vellykket og faktisk ført til nye arbeidsplasser i Finnmark. Vi håper det samme blir tilfelle nå når fylkene blir ett.

Når det gjelder navn på regionen er det skuffende at ikke Finnmark ble valgt. Her burde Troms vært såpass rause at man utelot «Troms» fra navnet. Navnet klinger ikke like godt og har heller ikke så stolte tradisjoner som Finnmark.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse