SPLITTER: Nestleder Espen Amundsen i Finnmark AUF var en av få delegater i Finnmark Ap som sist helg stemte ja til regionreformen-sammenslåing av Finnmark og Troms. Helga Pedersen (foran) stemte nei. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

En splid som skader

En reform som skulle styrke Nord-Norge, kan ende med å svekke landsdelen.

De gode intensjonene om å tilføre mer makt til et samlet Nord-Norge, med alle tre fylkene, har sakte, men sikkert smuldret bort.

I dag står vi igjen med restene av en dårlig gjenomført regionreform i nord: Et tvangsekteskap mellom to fylker, som få, om noen, vil ha.

Det tredje fylket, Nordland, står på utsiden.  Mens Nordland består som eget fylke, er det fullt opprør i Finnmark. Der er det ingen forståelse for at et nordnorsk fylke skal bevare sin selvstendighet, mens et annet skal giftes bort med tvang. 

I sum er det tvilsomt om dette vil gi Nord-Norge mer makt eller muskler i konkurransen med andre regioner. Tvert imot, prosessen har ført til dyp splittelse i landsdelen, i stedet for å forene og samle.

Det som skulle styrke oss, kan få det motsatte resultat; vi risikerer en svekkelse av Nord-Norge.

Vi i Nordlys har argumentert for et samlet Nord-Norge. Når det ikke gikk, mente vi et samlet Troms og Finnmark tross alt var bedre enn å fortsette som i dag, hver for oss.

Men prosjektet mangler folkelig forankring. Det er ingen begeistring i Troms. Og når motstanden er så sterk som den viser seg å være i Finnmark, er det umulig å overse den.

Når virkemiddelet er tvang, er det fare for at lojaliteten og eierskapet til et sammenslått storfylke blir lik null.

Utgangspunktet for sammenslåing er dermed det verst tenkelige. Og et godt og vennlig naboforhold mellom to nabofylker lengst nord i landet er i ferd med å bli påført langvarige sår.

Slik saken har utviklet seg, er det grunn til å tvile på kraften i et tvangssammenslått Troms og Finnmark. Og lite tyder på at regjeringen vil overføre flere store oppgaver og mer makt til en region som ser ut til å bli tuftet på sinne og motvilje.

Vi er vitne til at bitre konflikter truer med å oppløse sterke bånd mellom nordlendingene. I tillegg kommer dimensjonen som handler om definisjonsmakt og omdømme. Det er en ulykke at den nasjonale fortellingen om Nord-Norge nesten utelukkende handler om strid og opphisset krangel.

Vi har skrevet og ment, og argumentert for et større og sterkere Nord-Norge. Vi har trodd på at forpliktende politisk fellesskap var mulig.

Men sakens realiteter gjør at vi må spørre: Hvem tjener på å gå videre med denne prosessen? Hva har vi å vinne på det?

Jo, det har vært krangel og støy om sammenslåinger også andre steder i landet.

Men det som skjer i Troms og Finnmark er helt ekstraordinært. Og det må møtes på en ekstraordinær måte av det politiske Norge.

Monica Mæland og Erna Solberg kan ikke fraskrive seg ansvaret for et uryddig prosjekt, som i verste fall kan føre til enda mer splid i landsdelen. Nord-Norge fortjener bedre.

Det er derfor på tide å komme med en alvorlig bekymringsmelding. Prisen kan bli for høy. Vi frykter at det som utspiller seg er mer til skade, enn til gavn for Nord-Norge. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse