Jens Johan Hjort var en svært populær ordfører og en betydelig stemmesanker. Ved kommunevalget i 2011 gjorde Høyre et brakvalg i Tromsø med Hjort som frontfigur, og endte med historiske 36,3 prosent av stemmene. Foto: Vidar Dons Lindrupsen

På vei tilbake i manesjen

Et comeback for Hjort er mildt sagt dårlig nytt for venstresidealliansen som styrer Tromsø kommune i dag.

Mye har så langt ikke gått som forventet for Arbeiderpartiet i denne valgkampen. Og i forrige uke smalt det en aldri så liten lokalpolitisk bombe i Tromsø i form av et debattinnlegg i Nordlys. Det handlet om et av de store stridsspørsmålene mellom Høyre og Arbeiderpartiet i denne valgkampen, nemlig om privat eller offentlig omsorg.  I så måte var det ingenting oppsiktsvekkende ved dette innlegget. Det er en velkjent uenighet mellom de to store partiene.

Sprengkraften i innlegget lå altså ikke i den politiske argumentasjonen. Den ble derimot synlig når man så hvem som hadde forfattet innlegget. Den ene var naturlig nok Høyres gruppeleder i kommunestyret i Tromsø, Erlend Svardal Bøe. Den andre var imidlertid et politisk vardøger som peker frem mot kommunevalget om to år: Jens Johan Hjort.

Hjort er tydeligvis på vei tilbake i den politiske manesjen. Ikke bare har han kastet seg inn i årets stortingsvalgkamp. Han bereder nå også veien for å stille til valg i 2019. Hjort har etter alle solemerker siktet seg inn på et heidundrende comeback som listetopp for Høyre i Tromsø om to år.

Hvis noen tviler på denne prognosen, har de ikke lest det påfølgende intervjuet med Hjort i Nordlys sist lørdag. Han forklarer der at han slett ikke har forlatt politikken for godt. «Jeg har hele tiden sagt at jeg står til disposisjon og bidrar hvis jeg kan» sier Hjort i dette intervjuet. Han takket derfor ja til ikke bare å stå som medskribent på et debattinnlegg, men stilte også opp sammen med Erna Solberg på Tromsø-besøk. Han sier selv at hans politiske engasjement fortsatt er sterkt. Og den tidligere ordføreren er meget tydelig på hva han kan ønske seg i sin egen politiske fremtid: «Jeg savner gamlejobben. Det er den morsomste jobben jeg noen gang har hatt», sier han til Nordlys.

Tydeligere kan det knapt bli. Hvis Tromsø Høyre ønsker ham tilbake, inntar han gjerne topplassen på kommunevalglista om to år. Og hvorfor skulle Høyre ikke ønske hans comeback? Hjort var en svært populær ordfører og en betydelig stemmesanker. Ved kommunevalget i 2011 gjorde Høyre et brakvalg i Tromsø med Hjort som frontfigur, og endte med historiske 36,3 prosent av stemmene. Fire år senere, med Hjort ute av kabalen, måtte et skadeskutt Høyre nøye seg med 20,3 prosent oppslutning og et sviende valgnederlag.

Et comeback for Hjort er mildt sagt dårlig nytt for venstresidealliansen som styrer Tromsø kommune i dag. Men det reiser også et problem for Tromsø Høyre. Skal de, dersom de vinner valget i 2019, gjeninnføre en parlamentarisk modell eller beholde den nåværende formannskapsmodellen? Hva blir i så fall Hjorts rolle i de forskjellige systemene? Byrådsleder eller ordfører, eller ordfører i dagens modell? Jobben som ordfører er vidt forskjellig i de to systemene. Vi vet at det er delte meninger om dette i Tromsø Høyre. Svaret på dette spørsmålet kan være avgjørende for hvorvidt Jens Johan Hjort vil lykkes på ny som partiets store stemmesanker.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse