Annonse
Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært på besøk i Finnmark og uttalt at Ap vil skrote fylkessammenslåingen, dersom partiet får regjeringsmakt etter valget i 2021. Foto: Stine Serigstad.

Panikk i Arbeiderpartiet

Det fins utallige andre samfunnsnyttige prosjekter i Troms og Finnmark å bruke offentlige midler på.

Jonas Gahr Støre har vært på reise i Finnmark og fortalt finnmarkingene at dersom Ap kommer til makta etter stortingsvalget, vil partiet reversere fylkessammenslåingen mellom Finnmark og Troms.

Hvis folket vil, vel og merke. For Støre vil lytte til folkemeningen, og ha både fylkestinget og ordførerne i Finnmark med på laget.

Dermed er det på nytt skapt usikkerhet om framtida for tusenvis av fylkeskommunalt ansatte, og gjort åpning for at titusenvis av arbeidstimer for å få gjennomført Stortingets vedtak, er bortkastet.

Jonas Gahr Støre og Ap i nord har fått politisk panikk. Meningsmålingene er nitrist lesing for tiden. Den gamle arbeiderbastionen i Finnmark har skrumpet inn. Fra velmaktsdagene hvor om lag halvparten av velgerne la Ap-lister i urnene, til den siste meningsmålingen som bare viste 23,9 prosent, er det et enormt gap.

Og i bakgrunnen lurer Senterpartiet, som praktisk talt er alene om å tale distriktenes sak, og som derfor strengt tatt ikke behøver å ha gjennomførbare løsninger på problemene som tas opp. Sp er nå større enn Ap i Troms og Finnmark. Det blir lagt merke til, også i hovedstaden.

I Finnmark er Ap er preget av interne stridigheter, øst mot vest, og partiet kom særdeles dårlig ut av bråket rundt fylkessammenslåingen. Å gå inn for en folkeavstemning som man på forhånd visste ikke kom til å endre noe, har gjort vondt verre for partiet. I tillegg har saken om Nordkapplatået rystet og satt sinnene i kok i fylket.

Men hva vil Støre? Han sier forutsetningen for å skrote fylkessammenslåingen, er at det nye fylkestinget går inn for det, hvilket ikke er veldig sannsynlig. Dessuten vil han støtte seg på hva ordførerne i Finnmark mener, lytte til folket, som han sier. Hva betyr det? Skal han, for eksempel, legge innbyggertallet bak de enkelte ordførerne til grunn for beslutningen?

Er det riktig av et ansvarlig parti å bruke store ressurser på å reversere et vedtak det allerede er lagt masse arbeid og penger i? Det fins utallig andre samfunnsnyttige prosjekter i Troms og Finnmark å bruke offentlige midler på. Folk i Hammerfest ga partilederen klare svar på hva som for dem var viktigst: nytt sykehus, bedre veier og ny flyplass. Helse og infrastruktur, med andre ord.

Spørsmålene etter partilederens utspill og forsøk på å redde stumpene foran høstens kommune og fylkestingsvalg er mange. Risikoen for at velgerne anser det som rent valgflesk er høyst reell.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse