Annonse
Tove Karoline Knutsen kommenterer denne lederartikkelen i Nordlys.

Panikk i redaksjonen, Nordlys?

At Jonas Gahr Støre formidler partiets vedtatte politikk på sin reise i nord, som han også gjorde på Arbeiderpartiets fellesmøte i Alta for noen måneder siden, burde være en selvfølge - også for kritiske avisredaktører.
Jeg blir like forundret hver gang. Til tross for gjentagende, entydige vedtak i Arbeiderpartiet, angriper Nordlys partileder Jonas Gahr Støre for å «ha panikk» når han formidler Arbeiderpartiets vedtatte synspunkter på regionreformens framtid; nemlig at partiet vil åpne for å reversere eller endre sammenslåinger dersom et flertall av lokale og regionale folkevalgte går inn for dette. Samme kritikk ble brakt til torgs av Nordlys sin politiske redaktør Skjalg Fjellheim etter fellesmøtet i Alta for Arbeiderpartiets fylkespartier i Troms og Finnmark tidligere i år. Regionreformen har vært oppe i Stortinget tre ganger siden 2017. Arbeiderpartiet har ved hver eneste korsvei slått fast at man vil åpne for å vurdere enkelte av fylkessammenslåingene dersom partiet vinner regjeringsmakt i 2021. Det er mer enn merkelig at Nordlys framstiller dette som soloutspill fra partiets leder.
 
Da regionreformen ble vedtatt i Stortinget i 2017 stemte Arbeiderpartiet mot at fylker ble slått sammen i strid med fylkenes egne vedtak. Det sto klart for flere enn oss i opposisjonen at den såkalte regionreformen både var svakt begrunnet og elendig forberedt. Forankring gjennom gode prosesser regionalt eksisterte ikke, planer for hva slags oppgaver de nye regionene skulle få var mangelfulle, og hensynet til allerede eksisterende regioner innen helse, politi og nødetater var overhodet ikke ivaretatt. Og – ikke minst - grensene som skulle definere landets nye regioner framstod som håpløst vilkårlige og helt uten logisk begrunnelse.
 
Regionreformen har delt Nord-Norge i to regioner. Jeg tror faktisk ikke vi her i nord helt klarer å overskue konsekvensene på sikt av en slik todeling. Vi har også fått en vestlandsregion som er delt i tre, med et relativt sparsomt befolket fylke, Møre og Romsdal, som en fristilt satellitt lengst nord. For ikke å snakke om den merkverdige konstruksjonen Viken, som spenner fra Halden til Hallingskarvet, med Oslo liggende som en enklave i midten. Det er et stort mysterium hvordan denne tvers igjennom ulogisk sammensatte regionen, som blant annet nødetatene har advart sterkt mot, skal kunne fungere etter forutsetningene.
 
Det er på denne bakgrunn Arbeiderpartiet hele tre ganger har stemt mot den utgaven av en regionreform som nå iverksettes. Som en følge av dette har altså partiet vedtatt å åpne for å reversere eller endre de nåværende sammenslåingene. At Jonas Gahr Støre formidler partiets vedtatte politikk på sin reise i nord, som han også gjorde på Arbeiderpartiets fellesmøte i Alta for noen måneder siden, burde være en selvfølge - også for kritiske avisredaktører. Fylkespartiene i Troms og Finnmark har valgt å ta ansvar i den ulykksalige situasjonen man er kommet i for å unngå å bli satt under administrasjon av kommunal - og moderniseringsminister Monica Mæland. Det har de selvsagt fått støtte for og bistand til fra partiet sentralt. Det går fremdeles an å ha to tanker i hodet samtidig.
 
Et råtips på tampen: den regionreformen som nå er vedtatt av et flertall i Stortinget har såpass mange innebygde svakheter og motsetninger at den neppe kommer til å bære inn i overskuelig framtid. Mens mange av kommunesammenslåingene både er logiske og nødvendige, framstår de nye regionene som tilfeldige, ubegrunnede og uforståelige. Jeg er svært fornøyd med at Arbeiderpartiet har sett hva som står på spill og at partiet raskt vil vurdere endringer dersom velgerne gir oss tillit ved stortingsvalget i 2021.
 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse